Dolce Vita
Dopustite si uroniti u magiju Dalmacije istražujući njenu prekrasnu netaknutu prirodu i bogatu tradiciju otoka Brača i Dalmatinske zagore.
Dopustite si uroniti u magiju Dalmacije istražujući njenu prekrasnu netaknutu prirodu i bogatu tradiciju otoka Brača i Dalmatinske zagore.
Područje oko Zadra čuva ostatke povijesti od više tisuća godina. Mnogi ne znaju da se unutar PP Telašćica nalaze bogata arheološka nalazišta.
Rimljani su u svojoj dugotrajnoj vladavini Dalmacijom ostavili brojne tragove svojega postojanja. Na području današnjeg sela Podgrađe nedaleko od grada Benkovca smjestio se nekoć veleban grad ASSERIA.
Svaki kraj piše svoju povijest, sa svojim posebnim običajima, tradicijom, znamenitostima i kulturom. Područje Ravnih kotara i Benkovca obilježila su mnoga događanja stvarajući pri tome svoju povijest još od vremena antike pa sve do danas.
U vrijeme ubrzanog života pravo je zadovoljstvo vratiti se na jednostavniji način života. Pođite s nama i upoznajte tradicijski način života otočana i stanovnika Ravnih kotara.
Kaže se „kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin“. Isto pravilo primjenjujemo i u Zadru! Upoznaj Zadar, grad s preko 3000 godina dugom povijesti kroz prizmu lokalaca.
Sol se naziva i bijelim zlatom. Stoga nije neobično da je često korištena kao sredstvo plaćanja. Tradicija proizvodnje na prirodno-ekološki način je korištenjem energije sunca i vjetra.
Maraschino je originalan zadarski liker priznat diljem svijeta. Prepoznatljiv je po karakterističnom slatkom okusu i aromatičnom mirisu.
“U imućnim kućama nekadašnje Dalmacije, svi ti pikantni okusi i mirisi, mirodijski, egzotični, iako međusobno tako različiti, uspijevali su se čudesno stopiti u neku izvornu i rijetku gastronomsku opsjenu. Stara dalmatinska i splitska, granična i etnički mozaička kuhinja, u kojoj su se sa sve četiri strane svijeta slijevale najrazličitije civilizacije i kulinarske maštovitosti, bila je tada označena kao jedna od najboljih u Europi…“.
Nigdje planina i more nisu tako dramatično povezani kao u srednjoj Dalmaciji. Planine koje se nadvijaju nad obalnim rubom oduvijek su bile prepreka za komunikaciju s unutrašnjošću.
Sanjajte očima širom otvorenima. Dođite na gastronomsko etnoiskustvo u Klis. Ovo iznimno atraktivno odredište dobre hrane za domaće i strane turiste okruženo planinama i netaknutom prirodom u neposrednoj blizini Splita, slavi tradiciju i arhitekturu te način života u dalmatinskoj Zagori u prošlim stoljećima, što je izvrsna kombinacija prošlih dana i današnjeg vremena.
Dalmatinska zagora, smještena iza lanca planina, zaleđe je obale i odvojena od brzog života što je utjecalo na opstojnost tradicije. Opterećena poviješću i teškim uvjetima života koji su stvorili ponosite ljude i posebne običaje, ona živi renesansu, a svoje je bogatstvo spremna pokazati svakom gostu.
Malo gdje na svijetu postoji ovako savršeni spoj mikroklime, reljefa i ljudskog karaktera kao što postoji u Dalmaciji. Da samo jedan dio toga spoja izostane, izostao bi velik dio kvalitete i tradicije u uzgoju grožđa i proizvodnji vina.
Ništa ne govori „Dalmacija“, kao što je plavo nebo, prekrasna obala i stabla maslina spremna za branje. U samo nekoliko minuta postat ćete dio tradicije koja se njeguje generacijama uz prekrasnu hrvatsku obalu.
Rimski car Dioklecijan jedan je od najpoznatijih rimskih vladara. Povukao se s vlasti i prepustio je mlađim nasljednicima. U mirovini je Dioklecijan provodio vrijeme sadeći povrće u vrtu palače.
Soparnik, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, delicija zaštićena zemljopisnim podrijetlom, datira još iz vremena Osmanlija. Jednostavno jelo: malo blitve, mladog luka i peršina, zarobljeno između dva sloja najjednostavnijeg tijesta za čiju su pripremu potrebne dvije okrugle drvene ploče ili sinije, valjak za valjanje i vatra u kominu.
Uronite u magiju Dalmacije istražujući njezinu prekrasnu netaknutu prirodu i bogatu tradiciju. Mala slikovita naselja i sela gdje tradicionalan način života još uvijek postoji, daju poseban šarm i spokoj karakterističan samo za regiju u kojoj ljudi žive u harmoniji s prirodom.
Od kad je 1976. Grgichev chardonnay pobijedio na kušanju u Parizu, više ništa nije bilo isto. Francuska vina izgubila su primat, a američka postala nešto novo i svježe na vinskoj karti svijeta.
Sigurno ste već pročitali mnoštvo turističkih programa koji nude upoznavanje i boravak u Splitu ili na otocima Braču, Hvaru ili Visu. Ali ovaj program je sasvim drugačiji. Kao što ste drugačiji i Vi.
ID Kod: | HR-AB-21060200921 |
Adresa: | Ruđera Boškovića 15-Kaleta 1, 21000 Split |
Osnovana: | 2004. godine |
Telefon: | +385 98234913 |
Telefon: | +385981844738 |
Fax: | +385 21458444 |
E-mail: | info@shuttle.hr |
Web: | www.shuttle.hr |