Loading...

Intervju s Akihikom Hosakom i Toruom Furusawom

07.03.2011
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Povodom završetka prvog dijela programa obuke turističkih vodiča specijaliziranih za japansko tržište, razgovarali smo s predavačima Akihikom Hosakom iz Udruženja japanskih turističkih agencija (JATA) i Toruom Furusawom, glavnim direktorom japanskog turoperatora JTB.

 
UHPA: Koliki je, prema Vašem mišljenju, značaj programa obuke za turističke vodiče specijalizirane za japansko tržište?
 
A. Hosaka: Ovaj je program vrlo važan i jako smo sretni što svi zajedno ulažemo napore kako bi turistički vodiči za japansko tržište što više razvili svoje znanje i sposobnosti o Japanu i navikama japanskih turista. T. Furusawa: Program obuke turističkih vodiča za japansko tržište vrlo je značajan, a osnovna mu je svrha da hrvatski turistički vodiči saznaju što više informacija o japanskoj povijesti, običajima i navikama japanskih turista, s ciljem ostvarivanja što bolje međusobne suradnje.
 
UHPA: JATA je nositelj programa obuke turističkih vodiča specijaliziranih za japansko tržište. Jeste li već radili slične programe?
 
A. Hosaka: Ne, ovo je prvi put da radimo na nekom ovakvom programu i vrlo samo uzbuđeni zbog ishoda treninga. Ukoliko bi se ovaj program pokazao uspješnim i korisnim, onda bismo isti mogli provesti i u suradnji s nekim drugim zemljama.
 
UHPA: Kako ocjenjujete suradnju s Hrvatskom turističkom zajednicom?
 
A. Hosaka: Suradnja s Hrvatskom turističkom zajednicom je odlična. Naime, nakon što je osnovan ured Hrvatske turističke zajednice u Japanu, prije tri godine, voditelj ureda Edouard Tripković Katayama puno je radio na promociji na japanskom tržištu i njegovi napori su se isplatili, jer se to tržište sve više interesira za Hrvatsku.
 
UHPA: Kakvi su Vaši dojmovi nakon prvog dijela treninga?
 
A. Hosaka: Ne znam kakav će biti rezultat ovog programa obuke, ali bio bih sretan kada bi on doista poslužio svojoj svrsi i kad bismo naučili hrvatske turističke vodiče kako da na najbolji način vode japanske grupe turista.
 
T. Furusawa: Prije svega, iznenađeni smo velikim zanimanjem za ovaj trening. Očekivali smo da će se prijaviti maksimalno 20 ljudi po svakom treningu, a prijavilo ih se duplo više. Ujedno, veseli me i vijest što već postoji lista čekanja za program obuke koji će se održati 2012. godine.
 
UHPA: Što možemo očekivati od drugog dijela treninga, koji će se održati u travnju 2011. godine?
 
A. Hosaka: U drugom dijelu u travnju, dovest ćemo profesionalnog trenera koji će sudionicima omogućiti upoznavanje s japanskim navikama i običajima uživo, poput demonstriranja pozdrava, prikladnog ponašanja i sličnih manira. Ujedno, sudionici obuke saznat će i više detalja o sklapanju samih ugovora. Dakle, drugi dio treninga bit će praktičniji i interaktivniji, a trajat će četiri ili pet sati.
 
T. Furusawa: U travnju će, dakle, profesionalni trener objasniti kako se ponašati i komunicirati s japanskim turistima. Mislim kako je ovaj dio programa obuke biti vrlo poučan i informativan za hrvatske turističke vodiče i sve sudionike ovog programa. JK

Vaši komentari