Loading...

Analiza turističkog prometa

11.09.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U osam mjeseci u Hrvatskoj zabilježen rast u dolascima i noćenjima

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza ostvareno 16,5 milijuna dolazaka (+5 %) i 90,1 milijuna noćenja (+2 %). Od toga su strani turisti ostvarili 14,7 milijuna dolazaka (+5 %) i 79,1 milijuna noćenja (+1 %), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 10 posto te u noćenjima za 7 %. 

„Prva polovica 2019. godine kao i prethodna dva vršna mjeseca, srpanj i kolovoz, u skladu su s našim ovogodišnjim očekivanjima i planovima. No osim turističkog prometa ono što nas posebno može veseliti su pozitivni trendovi vezani uz financijske rezultate.“, izjavio je ministar Gari Cappelli, nadodavši kako su ovi rezultati odlična najava i za cjelokupne rezultate turističkih prihoda u 2019. godini.   

„Nakon uspješne špice turističke godine ulazimo u posezonu za koju smo kampanje na 14 europskih tržišta pokrenuli sredinom kolovoza. U rujnu i listopadu očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih brojki ili, ovisno o tržištu, daljnji rast broja dolazaka i noćenja prije svega s long-haul tržišta SAD-a, Kine i Koreje, ali i sa tržišta Rusije i Francuske. Također, u tijeku su i vrlo intenzivne pripreme za iduću turističku godinu“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri (24,3 milijuna), u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno je 16,9 milijuna noćenja, dok je na Kvarneru ostvareno 16,2 milijuna noćenja.

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (17 milijuna), Slovenije (9,5 milijuna) i  Austrije (6,3 milijuna). Top destinacije u prvih osam mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Što se tiče kolovoza, u Hrvatskoj ostvareno 5 milijuna dolazaka i 33,1 milijuna noćenja što u usporedbi s kolovozom 2018. godine predstavlja porast od 8 % u dolascima i 3 % u noćenjima. U kolovozu je najviše noćenja ostvareno u Istri (8,7 milijuna), dok je na Kvarneru i u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 6,3 milijuna noćenja. Na kontinentu je u kolovozu ostvarena 191.000 dolazaka (+8 %) i 421.000 noćenja (+6 %), od čega je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj županiji (197.000).

Prezentaciju pod nazivom Analiza turističkog prometa u srpnju i kolovozu te razdoblju siječanj-kolovoz 2019. godine pogledajte ovdje.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: HTZ

 

 

Vaši komentari