Loading...

Aplikacija Stop COVID-19

28.07.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Upozorava građane da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu

Stop COVID-19 je aplikacija koja služi jednostavnom upozoravanju građana da su se možda našli u epidemiološki rizičnom kontaktu. Pomaže donijeti ispravnu odluku ako se razviju simptomi te se epidemiologu mogu dati točne i jasne informacije o izloženosti. Ako korisnik simptoma nema, a aplikacija upozori da je korisnik bio u epidemiološki rizičnom kontaktu, može se pojačano paziti na higijenu i fizičku distancu.

Aplikacija je dobrovoljna, transparentna, privremena, kibernetički sigurna i koristi samo privremene i pseudoanonimne podatke. Obzirom da je aplikacija potpuno dobrovoljna u svim koracima korištenja, korisnik u potpunosti upravlja podacima koje želi podijeliti. COVID-19 pozitivne osobe nikada nisu identificirane Appleu i Googleu.

Aplikacija funkcionira tako da dodjeljuje nasumične (randomizirane) ključeve svim mobitelima koji ne sadrže podatke o uređaju niti o korisnicima osobno. Navedeni ključevi se izmjenjuju nekoliko puta svakog sata da bi privatnost korisnika bila zaštićena u svakom trenutku. Mobiteli putem Bluetooth značajke razmjenjuju ključeve te tako aplikacija može pratiti ostvarene kontakte bez identificiranja korisnika aplikacije ili osobe s kojom je ostvaren kontakt.

Korisnici koji dobiju pozitivan laboratorijski nalaz mogu poslati svoje nasumične ključeve emitirane u prethodnom razdoblju, čime oni postaju dostupni ostalim korisnicima aplikacije. Slanje nasumičnih ključeva ostvaruje se upisivanjem koda koji je za korisnika generirao zdravstveni djelatnik nakon dobivanja pozitivnog laboratorijskog nalaza. Svaki mobitel provjerava je li bio u kontaktu s ključevima koji su podijeljeni.

Ukoliko ste bili u kontaktu s osobom koja je nakon pozitivnog nalaza podijelila svoje ključeve, dobit ćete obavijest i uputu kako postupiti.

Uvjete korištenja te druge informacije o aplikaciji možete pronaći ovdje.

Izvor: Koronavirus.hr

Foto: Aplikacija Stop COVID-19

 

Vaši komentari