Loading...

Digitalna zdravstvena propusnica

16.11.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Izgledno rješenje za daljnja međunarodna putovanja koje podržavaju tri svjetska zrakoplovna saveza

Tri svjetska zrakoplovna saveza – oneworld, SkyTeam i Star Alliance – u cijelosti podržavaju izvješće druge faze Vijeća za radnu skupinu za oporavak zrakoplovstva (CART) Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO), koje je objavljeno 9. studenoga 2020. Udruženim nastojanjima traže od vlada da primijene smjernice izvješća za protokole testiranja putnika, kao i usvajanje tehnologije digitalne zdravstvene propusnice kako bi se zrakoplovni promet mogao sigurno nastaviti.

Vladina ograničenja putovanja i ulaska u pojedine države i dalje značajno utječu na globalnu potražnju na tržištu putovanja. U međuvremenu je testiranje na COVID-19 postalo važan dio cjelovitog rješenja, koje omogućuje sigurno ponovno uvođenje međunarodnih putovanja potencijalnim smanjenjem oslanjanja na potpune karantene.

U ime svojih 58 avioprijevoznika, koji su prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa pokrivali više od 60 % ukupnoga svjetskog kapaciteta zrakoplovnih kompanija i prevozili 1,87 milijardi putnika na godinu, ova tri saveza pozivaju na usklađeni pristup testiranju koji će biti temeljni okvir povjerenja, kako je preporučeno ICAO-ovim smjernicama.

Nedavna ispitivanja digitalne „zdravstvene propusnice”, kao što je Common Pass, pružaju uvjerljive argumente za upotrebu digitalne tehnologije u usklađivanju standarda za provjeru zdravstvenih podataka o putnicima. Savezi podržavaju tehnička rješenja koja omogućuju dosljedan, skalabilan i pristupačan način prijavljivanja zdravstvenih podataka o putnicima, koji je jednostavan za primjenu u sklopu putovanja i uključuje postupke koji se pokreću prije putovanja, a s ciljem smanjenja neugodnosti putnika u zračnim lukama.

„S obzirom na to da opsežna ograničenja putovanja stvaraju znatnu neizvjesnost putnicima, testiranje može imati ulogu u ponovnom sigurnom pokretanju putovanja. Svako rješenje koje se koristi za prijavljivanje podataka o zdravlju putnika trebalo bi biti dosljedno, skalabilno i isplativo – to će putnicima, zrakoplovnim kompanijama i ostalim dionicima omogućiti jasan uvid i povjerenje u nastavak međunarodnih putovanja.“, izjavio je izvršni direktor oneworlda Rob Gurney.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Turizam24

Foto: UHPA

Vezane vijesti

Noć muzeja 2019.

23.01.2019

Vaši komentari