UHPA.hr
Loading...

Digitalne zelene potvrde mogle bi u primjenu do lipnja

30.03.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Zastupnici Europske komisije odlučili su ubrzati postupak usvajanja digitalnih zelenih potvrda

Zastupnici Europske komisije odlučili su ubrzati postupak usvajanja digitalnih zelenih potvrda kako bi one mogle biti prihvaćene do ljeta, čime će se omogućiti sigurno i slobodno kretanje ljudi tijekom pandemije.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici održanoj 24. ožujka 2021., većina zastupnika izrazila je potporu za brzu uspostavu digitalne zelene potvrde čiji je cilj olakšati sigurno i slobodno kretanje u EU-u tijekom pandemije COVID-19. Nekoliko je govornika istaknulo kako je potrebno osigurati snažnu zaštitu osobnih i zdravstvenih podataka te su upozorili da ne smije doći do diskriminacije osoba koje nisu cijepljene.

Na sljedećoj plenarnoj sjednici koja će se održati od 26. do 29. travnja bit će prihvaćeno stajalište za pregovore s Vijećem koje može dopuniti prijedlog Komisije vlastitim amandmanima. 

Nakon glasovanja, Juan Fernando López Aguilar, predsjednik Odbora za građanske slobode, rekao je kako su digitalne zelene potvrde potrebne kako bi se vratilo povjerenje u Schengensko područje dok se nastavlja borba protiv pandemije virusa COVID-19. “Potvrde ne mogu biti preduvjet za slobodno kretanje budući da je ono temeljno pravo u Europskoj uniji. Potvrde također ne mogu voditi prema diskriminaciji onih koji ih nemaju. Podaci građana moraju biti sigurni, a potvrde trebaju sadržavati samo nužne podatke“, dodao je López Aguilar.

Treba naglasiti kako tzv. COVID-19 putovnice nisu niti ne smiju biti jedini uvjet za putovanje. I dalje će se moći putovati kao i prije - uz predočenje negativnog PCR testa ili uz nalaz odobrenog antigenskog testa, te dodatno s potvrdom o prebolijevanju ili o cijepljenju.

Dodajmo tome i kako je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH, ovog tjedna istaknuo kako je važan korak u sklopu priprema za turističku sezonu učiniti prelazak granica stranim državljanima što je moguće lakšim.

„Turisti koji dolaze u Hrvatsku, a koji su ili cijepljeni, ili su preboljeli COVID-19 ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test s liste testova EU, moći će ući u Republiku Hrvatsku“, rekao je Božinović, naglasivši kako će Hrvatska ove uvjete implementirati u svoje odluke i prije donošenja konačnog rješenja o digitalnim zelenim potvrdama na nivou EU.

Izvor: HrTurizam

Foto: Europska komisija

Vaši komentari