Loading...

Direktor UHPA-e za Poslovni dnevnik o Pravilniku za učenička putovanja

10.07.2014
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Ovaj Pravilnik čekamo već godinama jer je trebalo uvesti reda na tržište. Međutim, postoji opasnost da u gradovima i općinama koje neće moći financirati dnevnice učiteljima učenici ostanu bez putovanja, kazao je za Poslovni dnevnik Željko Trezner

Dugo očekivan Pravilnik zaživjet će od iduće školske godine, dakle na jesen, kad će se putovanja organizirati putem javnih poziva organizatorima putovanja, i to za svaki izlet ili ekskurziju posebno, piše Poslovni dnevnik. O odabiru agencija odlučivat će povjerenstva koje će za svaki izlet sastavljati ravnatelji, a u povjerenstvu će uz ravnatelja koji nema pravo glasa, sjediti razrednik, učitelj voditelj, predstavnik roditelja, te učenici (od V. do VIII. razreda te srednjoškolci).
 
Organizatori putovanja u javnim pozivima dobit će vrlo jasne parametre kako bi znali što se od njih očekuje, čime će se olakšati rad ozbiljnim agencijama, navodi Poslovni dnevnik. Također, na javni poziv neće se moći javiti ponuditelji koji ili rade u školi, članovi obitelji ili djelatnici škole koji su angažirani u agenciji. 
 
Međutim, za razliku od dosadašnje prakse kad su dnevnice i troškove putovanja sukladno ugovorima sa školama podmirivale putničke agencije odnosno posredno roditelji učenika, novi Pravilnik propisao je da dnevnice moraju podmirivati osnivači škola, a to su gradovi i općine, osim ako su dnevnice osigurane u sklopu određenog projekta ili programa.
 
"Ovaj Pravilnik čekamo već godinama jer je trebalo uvesti reda na tržište. Međutim, postoji opasnost da u gradovima i općinama koje neće moći financirati dnevnice učiteljima učenici ostanu bez putovanja. Nadamo se stoga da će Ministarstvo obrazovanja do početka primjene Pravilnika pronaći model kojim će se izbjeći moguća diskriminacija učenika. Tim više što bi pad broja putovanja učenika imao negativan utjecaj na turistički promet izvan sezone, kao i na iskorištenost kapaciteta za mlade kao što su hosteli", kazao je za Poslovni dnevnik Željko Trezner, direktor UHPA-e.
 
Orginalni  članak dostupan je ovdje

Vaši komentari