Loading...

Državljani Velike Britanije nakon Brexita neće trebati vize za EU

05.04.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Pod uvjetom da državljani EU mogu bez viza ulaziti u Veliku Britaniju

Europski parlament i Vijeće postigli su privremeni sporazum o prijedlogu da se državljanima Velike Britanije omogući putovanja bez viza u EU nakon što se Ujedinjeno Kraljevstvo povuče iz Europske unije.

Zakon će se stupiti na snagu dan nakon povlačenja Velike Britanije iz Europske unije. Od tog datuma, britanskim državljanima neće biti potrebna viza za boravak u Europskoj uniji za kratka putovanja do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

U tu svrhu, Velika Britanija će biti uključena u popis zemalja čiji državljani ne moraju tražiti vizu za ulazak u Europsku uniju radi poslovnih, turističkih ili privatnih putovanja. Izuzeće od vize ne predviđa i pravo na rad unutar Europske unije.

Putovanja bez vize za državljane Velike Britanije uvjetovana su načelom uzajamnosti, to jest pod uvjetom da državljani Europske unije dobiju bezvizni pristup za kraća poslovna ili turistička putovanja u Veliku Britaniju, ako se država odvoji od Europske unije. Ako Velika Britanija uvede vizu za državljane barem jedne države članice, primjenjivat će se mehanizam uzajamnosti predviđen zakonodavstvom Europske unije, stoji u prijedlogu. Navedeno može dovesti do ponovo uvođenja vize za državljane Velike Britanije. Ovaj sporazum sada treba formalno usvojiti Europski parlament i Vijeće.

U scenariju „no-deal“, to bi se primjenjivalo od ponoći 12. travnja 2019., dok bi se kod „deal scenario“ to primjenjivalo od kraja prijelaznog razdoblja, kako je navedeno u Ugovoru o povlačenju.

Izvor: ECTAA i HrTurizam 

Foto: EU parlament

 

Vaši komentari