Loading...

Dvorišta: Pogled u život kakav je nekada bio

01.07.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Od 12. do 21. srpnja otvaraju se povijesna dvorišta Gornjega grada

Već šestu godinu zaredom na deset se dana javnosti otvaraju zagrebačka dvorišta. Tako će od 12. do 21. srpnja posjetitelji moći zaviriti u prostore zanimljive povijesti – ali i sadašnjosti – koja zahvaljujući današnjim stanovnicima ili institucijama živi i dalje.

Riječ je o događanju koje svake godine izaziva veliko zanimanje posjetitelja jer im omogućava ulazak u prostore koji su inače javnosti nedostupni. Za ovu priliku – bilo da se radi o privatnim prostorima ili onima u vlasništvu gornjogradskih povijesnih institucija – dvorišta se posebno uređuju, u njima se održavaju prigodni i pažljivo birani koncerti, dodaju im se zabavni sadržaji te ugostiteljska ponuda kako bi posjetitelji mogli uživati u povijesnim prostorima i ambijentu koji je sačuvao svoju autentičnost. Prilika je to i da domaćini prostor obogate autentičnim elementima tradicije u duhu nekadašnjeg vremena i načina života. Tako je obilazak dvorišta doista svojevrsni vremeplov koji nas vodi u nekadašnji život obitelji koje su ondje živjele kao i u društveni život grada. Na ulazu u svako dvorište postavljena je informativna ploča s opisom i povijesnim značenjem dvorišta te programom koji goste u njemu očekuje.

Organizatori svake godine uvode i nove prostore povijesnih dvorišta, pa je tako prošle godine svoja vrata prvi put otvorilo i jedno dvorište izvan zone Gornjega grada.

Ulaz u sva dvorišta, koja su u vrijeme trajanja manifestacije otvorena od 18 do 24 sata, je besplatan.

Izvor i foto: TZ grada Zagreba

 

Vaši komentari