Loading...

ECTAA: Anketa o stanju prodaje putovanja za ljeto 2018.

20.06.2018
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Unataoč blagom padu rezervacija tijekom svibnja i lipnja, većina europskih tržišta bilježi dobru prodaju putovanja za ljeto 2018. godine

Prema rezultatima kratke telefonske ankete koju je proveo ured ECTAA-e 11. lipnja 2018., tržišta 10 zemalja za koje je ECTAA dobila podatke, bilježe dobru prodaju. Predstavnici nekoliko tržišta izjavili su da se tijekom svibnja i lipnja osjetio blagi pad broja rezervacija, najvjerojatnije iz razloga što su ljudi manje skloni putovati zbog Svjetskog nogometnog prvenstva i uglavnom dobrog vremena u Europi. Osim toga, predstavnici nacionalnih udruga turističkih agencija koji su sudjelovali u anketi, istakli su probleme u vezi specifičnih stanja na pojedinim tržištima (najava štrajkova, sigurnost, overbooking itd.).

Stanje prodaje putovanja:

Tržišta koja bilježe dobru prodaju aranžmana su Grčka, Portugal, Cipar, Bugarska i dr. Oporavljaju se tržišta Turske, Egipta i Tunisa. Stagnacija prodaje putovanja zabilježena je za tržišta Španjolske i SAD-a. Razlozi mogu biti u sve ranijim i direktnim rezervacijama putnika te, kada se radi o dobavljačima,  manjak kapaciteta u zračnom prijevozu koji se npr. pojavio na austrijskom i švicarskom tržištu zbog insolventnosti zračnih prijevoznika.  Više detalja o rezultatima ankete možete pronaći ovdje.

Izvješće Europske komisije za turizam za prvi kvartal 2018.  (ETC 1st quarter report) daje pregled međunarodnih turističkih dolazaka u Europu. U 2017. zabilježen je porast od 8% u međunarodnim turističkim dolascima. Turska i Island ostvarili su najveći rast s 28%, odnosno 24%. Vrlo dobre rezultate ostvarili su Crna Gora (+ 19%), Srbija (+ 18%), Malta (+16), Slovenija, Hrvatska, Cipar itd.

ETC predviđa da će se, zahvaljujući povoljnim gospodarskim kretanjima, rast putovanja nastaviti u 2018. godini. Međutim, očekuje se porast cijena zrakoplovnih karata i cijena hotelskog smještaja, čime će biti skuplje putovati u Europu. Rast će se nastaviti, ali sporije. Više pročitajte ovdje.

 

Izvor i foto: ECTAA

 

Vaši komentari