Loading...

ECTAA podržava rezoluciju o negativnim učincima bankrota Thomasa Cooka

31.10.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

EU Parlament pozvao na urgentno djelovanje kako bi se bolje zaštitila prava putnika i ujednačile garancije organizatora putovanja i aviokompanija

Slijedom stečaja Thomasa Cooka te čak 32 avio-prijevoznika u posljednje tri godine, Europski parlament je prošli tjedan kroz posebnu rezoluciju pozvao na urgentno djelovanje kako bi se bolje zaštitila prava putnika. Europsko udruženje putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) podržalo je ovu rezoluciju parlamenta i pozdravilo hitni poziv na zaštitu od nesolventnosti zrakoplovnih kompanija, čije garancije zaštite nisu ujednačene s garancijama organizatora putovanja, na što ECTAA upozorava duže vrijeme.

Bankrot drugog po veličini touroperatora na kontinentu ponukao je institucije na djelovanje s ciljem da se bolje zaštite i turistička industrija i njeni potrošači.

"Sve se to podudara sa zahtjevima putničkih agencija, jer je bankrot Thomasa Cooka, koji je ujedno i zrakoplovni prijevoznik, nanio štetu ne samo turističkoj industriji već i brojnim destinacijama, dobavljačima putničkih usluga i radnicima", istaknuli su iz ECTAA-e.

Vezano za poziv EP-a na kvalitetniju zaštitu od nesolventnosti aviokompanija, iz ECTAA-e su poručili da stečaj Thomas Cook Airlinesa, kao i prethodni bankroti brojnih aviokompanija, pokazuju da se potrošači ne tretiraju jednako kada tvrtka propadne, odnosno oni koji kupe paketno putovanje bolje su zaštićeni od onih koji kupuju samo aviokarte.

"Putnici koji kupuju paket aranžman mnogo su bolje zaštićeni ako organizator putovanja bankrotira jer im mora jamčiti protiv vlastite nesolventnosti kako bi osigurao vraćanje novca i povratno putovanje. Međutim, ako putnik kupuje jednu avio-kartu od zrakoplovne kompanije koja je nelikvidna ne može dobiti povrat novca i mora kupiti novu kartu da bi se vratio kući", poručili su iz ECTAA-e.

UHPA kao dugogodišnja članica ECTAA-e podržava napore krovnog udruženja da se kvalitetnije urede odnosi na tržištu. Predsjednik UHPA-e, Tomislav Fain, istaknuo je da je pravo vrijeme za takvo djelovanje na razini cijele EU, vjerujući da će to dodatno skrenuti pažnju na važnost uloge agencija i touroperatora u turističkoj industriji. 

Više pročitajte ovdje. 

Izvor: MINT / UHPA

Foto: ECTAA

Vaši komentari