Loading...

EK odobrila državni program potpora vrijedan 202 milijuna eura za tvrtke u turizmu i sportu

12.01.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Programom predviđeni zajmovi bit će dodijeljeni najkasnije do 30. lipnja 2021.

Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora u iznosu od oko 202 milijuna eura (1,525 milijardi kuna) za potporu poduzećima svih veličina koja djeluju u sportskom i turističkom sektoru (i izravno povezanim segmentima iznajmljivanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane i pića), a pogođena su pandemijom koronavirusa.

Program je odobren na temelju Privremenog okvira za državne potpore koji državama članicama omogućuje da mjerama pomoći ublaže tržišne poremećaje izazvane pandemijom. Glavna svrha hrvatskog programa je omogućiti poduzetnicima pristup likvidnosti kako bi očuvali kontinuitet svoje gospodarske djelatnosti.

Potpore će biti dodijeljene u obliku:

  • jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja, i
  • subvencioniranih kamatnih stopa za nove zajmove (do 800.000 eura po poduzetniku).

U odnosu na jamstva za nove zajmove, osim ograničenja na maksimalnih 800.000 eura, utvrđeni su i dodatni programski uvjeti: i.) potpora se odnosi na nove zajmove s dospijećem od najviše šest godina; ii.) pokriće jamstva ograničeno je na 90 % glavnice zajma ili na 35 % ako je riječ o jamstvima za pokrivanje gubitaka u portfelju duga (first-loss guarantees); iii.) predviđena je minimalna nadoknada jamstva; i iv.) program sadržava adekvatne zaštitne mjere kako bi banke ili druge financijske institucije potporu doista usmjerile prema korisnicima kojima je potrebna.

Program  dodjele državnih potpora sektorima turizma i sporta provodit će Ministarstvo turizma i sporta, u suradnji s HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama izdavanjem državnih jamstava kako bi se omogućio lakši pristup likvidnosti kod financijskih institucija te kako bi se očuvao kontinuitet gospodarske aktivnosti u sektoru turizma i sporta.)

Program predviđa izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100% glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike te do 90% za velike poduzetnike.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru turizma, sporta i povezanih djelatnosti na teritoriju RH, a odnosi se na djelatnosti razvrstane u odjeljcima, skupinama ili razredima: 55.1 Hoteli i sličan smještaj, 55.2 Odmarališta i slični objekti za kraći odmor, 55.3 Kampovi i prostori za kampiranje, 55.9 Ostali smještaj, 56.1 Djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane, 56.2 Djelatnosti keteringa i ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane, 56.3 Djelatnosti pripreme i usluživanja pića, 79.11 Djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja (turoperatora). 79.12 Djelatnosti organizatora putovanja (turoperatora), 79.90 Ostale rezervacijske usluge i djelatnosti povezane s njima, 77.34 Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) plovnih prijevoznih sredstava, 93.11 Rad sportskih objekata, 93.13 Fitnes centri, 93.19 Ostale sportske djelatnosti, 93.21 Djelatnosti zabavnih i tematskih parkova i 93.29 Ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti (osim rada automata za igre na kovanice).

Potpore će tvrtkama biti odobrene najkasnije do 30. lipnja 2021. i to samo onima za koje se do 31. prosinca 2019. godine nije smatralo da su u poteškoćama, s izuzetkom mikro i malih tvrtki koje ispunjavaju uvjete čak i ako su s 31. prosinca 2019. već bile u poteškoćama.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja pri Europskoj komisiji izjavila je „Poduzeća aktivna u turističkom i sportskom sektoru posebno su teško pogođena pandemijom koronavirusa. U ova teška vremena hrvatski će program tim poduzećima omogućiti pristup likvidnosti da bi se očuvao kontinuitet njihove gospodarske aktivnosti. U skladu s pravilima EU-a i u suradnji s državama članicama nastavljamo tražiti izvediva rješenja za ublažavanje gospodarskih posljedica pandemije koronavirusa."

Dodatne informacije u vezi Programa dodjele državnih potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji COVID-19 ovdje.

Priopćenje Europske komisije dostupno je ovdje.

Izvor: Europska komisija / MINTS

Foto: Europska komisija  

 

 

Vaši komentari