Loading...

ETC: Europski turizam treba usklađena pravila za putovanja

15.09.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Za 2021. naglasak na zajedništvu europskih destinacija u oporavku turizma

Europska putnička komisija (ETC) održala je skupštinu online od 7. do 9. rujna 2020. godine, a glavne poruke sa skupštine su kako je europskom turizmu za oporavak od koronakrize potrebna bolja koordinacija vlada i usklađivanje pravila za putovanja.

"Europski sektor putovanja i turizma pogođen je koronakrizom, nedovoljno koordiniranim putničkim ograničenjima, padom povjerenja putnika i smanjenjem potražnje, koje je u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni palo na rekordno niske razine. Uz to, stope popunjenosti hotela u Europi pale su u srpnju i za više od 60 posto u odnosu na isti lanjski mjesec”, istaknuto je na skupštini ETC-a.

Zbog negativnih trendova u europskom turizmu nastalih zbog pandemije COVID-19, ETC je odlučio dodatno intenzivirati aktivnosti, pozivajući nacionalne vlade na usklađen pristup ukidanju ili ponovnom uvođenju ograničenja putovanja i sigurnosnih mjera, uz izbjegavanje nametanje zabrana ili karantena, kaže Kristjan Staničić, direktor HTZ-a i novoizabrani potpredsjednik ETC-a.

"Putnici o mjerama trebaju znati puno prije datuma putovanja, a treba raditi i na uklanjanju nejasnoća oko graničnih barijera i dostupnosti pojedinih vrsta prijevoza, zajedno sa zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u odabranoj destinaciji", rekao je Staničić, naglasivši da se ETC zalaže i za uspostavu zajedničkih kriterija i pragova za određivanje epidemiološkog rizika.

To uključuje zajednički sustav kodiranja za prepoznavanje rizičnih područja, a kriterije bi trebalo detaljno procijeniti i na regionalnoj razini, uzimajući u obzir relevantne zemljopisne elemente, posebice otoke.

Stanićić najavljuje da će naglasak aktivnosti ETC-a za 2021. godinu biti na zajedništvu europskih destinacija u obnovi turizma u Europi nakon koronakrize i to ka transformaciji prema odgovornom, održivom, digitalnom i otpornom turizmu, ali i na jačanju glasa turizma u Europi i EU-u kroz bolju koordinaciju među zemljama.

"U planu za 2021. je osiguranje dodatnog budžeta iz Fonda za oporavak EU za marketing, promociju i investicije u turizmu, izrada smjernica za harmoniziranje epidemioloških mjera na razini članica ETC-a u dogovoru s EU-om, ali i suspenzija slotova touroperatora i avio kompanija radi bržeg oporavka avio industrije te produljenje jamstava vaučera za otkazana putovanja do kraja 2021.", otkriva Staničić.

ETC će i iduće godine nastaviti promociju Europe kao zdravstveno sigurne destinacije, što će ovisiti i o odgovornom ponašanju stanovništva i epidemiološkoj situaciji, uz isticanje ponuda i boravka na otvorenom (outdoor), nautike, sunca i mora u ljeti s naglaskom na manjim destinacijama, kao i kulturnog turizma te gastronomije.

Podsjećamo, na skupštini je i izabran novi predsjednik Luis Araujo, predsjednik Nacionalne turističke direkcije Portugala, te Kristjan Staničić kao potpredsjednik koji je ujedno i prvi iz Hrvatske koji je izabran u upravno tijelo te komisije otkako je 1997. godine postala njezina punopravna članica.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: HTZ

Vaši komentari