Loading...

ETC: potpuni oporavak putovanja očekuje se do 2024.

19.11.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Smjer gospodarskog oporavka u cijeloj Europi ovisit će u znatnoj mjeri o oporavku turističkog sektora

Novi porast slučajeva COVID-19 i ponovno uvođenje ograničenja putovanja zaustavili su oporavak europskog turizma s međunarodnim dolascima turista u Europu za 68%, govore podaci Europske komisije za putovanja (ETC) za treće tromjesečje 2020. u analizi European Tourism – Trends & Prospects Quarterly Report 3/2020".

Ublažavanje ograničenja pandemije diljem Europe dovelo je do laganog povećanja u srpnju i kolovozu 2020. u usporedbi s ranijim mjesecima, signalizirajući entuzijazam i želju ljudi za ponovnim putovanjem. Međutim, nedavno ponovno nametanje zaključavanja i ograničenja putovanja brzo je zaustavilo svaku šansu za rani oporavak. Gledajući u mjesecima koji slijede, povećana nesigurnost i negativni rizici i dalje umanjuju izglede europskim dolascima koji će se 2020. smanjiti za 61%.

Nakon objavljivanja izvještaja, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander, rekao je kako će smjer gospodarskog oporavka u cijeloj Europi ovisiti u znatnoj mjeri o oporavku turističkog sektora, sektora koji generira blizu 10% BDP-a EU-a i zauzima preko 22 milijuna radnih mjesta. Također, u izvještaju je naglašeno kako se ne smije podcijeniti važnost domaćih i unutar-europskih putovanja u smislu uloge koju će igrati u oporavku turističkog sektora tijekom sljedećih mjeseci.

Prema najnoviijim prognozama predviđa se da će se brži povratak europskih dolazaka do 2023. potpomoći bržim ublažavanjem ograničenja putovanja i manji percipirani rizik u usporedbi s putovanjima na velike daljine, dok se predviđa da će se ukupni obim putovanja vratiti na razinu prije pandemije tek do 2024. godine.

Treba dodati kako pandemija COVID-19 utječe i na odabir odredišta u određenim europskim zemljama. Ljetna sezona pokazala je značajan porast onih koji žele putovati u ruralna i obalna mjesta, očito kao rezultat zabrinutosti zbog posjeta visoko naseljenim urbanim mjestima, gdje je teže prakticirati socijalno distanciranje.

Izvor: ETC / HrTurizam

Foto: ETC

 

Vaši komentari