Loading...

Europska komisija predlaže pravedniji pristup zatvaranju granica, zajedničke kriterije i mapiranje regija

07.09.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Cilj je osigurati koordinirane mjere kretanja između država članica zbog pandemije

Europska komisija donijela je prijedlog preporuke Vijeća kako bi osigurala da sve mjere država članica kojima se ograničava slobodno kretanje zbog pandemije koronavirusa budu koordinirane i da se jasno komuniciraju na razini EU-a.

U prijedlogu Komisije utvrđuju se četiri glavna područja u kojima je potrebna bliska suradnja država članica:

  • zajednički kriteriji i pragovi država članica za uvođenje ograničenja putovanja
  • mapiranje zajedničkih kriterija dogovorenim kôdom bojom
  • zajednički okvir za mjere koje se primjenjuju na putnike iz visokorizičnih područja
  • jasno i pravovremeno informiranje javnosti o svim ograničenjima

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson rekla je kako komisija od ožujka daje preporuke državama članicama u pogledu nadzora unutarnjih i vanjskih granica. “Današnje mjere temelje se na tim rezultatima kako bismo u potpunosti mogli iskoristiti prednosti schengenskog područja. Zato želimo jasan „zeleni, narančasti, crveni” sustav, a ne kaleidoskop pojedinačnih mjera.“

No, problem se pokazao jer se nacionalni kriteriji za uvođenje mjera kojima se ograničava kretanje u Europskoj uniji trenutačno jako razlikuju od države do države. Zato Komisija predlaže da svaka država članica pri uvođenju bilo kakvih restriktivnih mjera uzme u obzir sljedeće kriterije:

  • ukupan broj novoprijavljenih slučajeva bolesti COVID-19 na 100 000 osoba u određenom području u 14-dnevnom razdoblju
  • postotak pozitivnih testova od svih testova na COVID-19 provedenih u određenom području tijekom sedmodnevnog razdoblja
  • broj testova na COVID-19 provedenih na 100 000 osoba u određenom području tijekom sedmodnevnog razdoblja.

Države članice trebale bi te podatke dostavljati Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti na tjednoj osnovi te bi trebale podatke pružati i za regionalnu razinu kako bi se osiguralo da se mjere mogu ciljano primjenjivati samo na područja za koja je to apsolutno neophodno.

Kako bi se pomoglo državama članicama i putnicima, Komisija predlaže da Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti na temelju podataka koje su dostavile države članice objavljuje i svaki tjedan ažurira kartu zemalja EU-a/EGP-a, označavajući ih zajedničkim kodom bojom.

Informacije bi trebale biti dostupne i na internetskoj platformi „Re-open EU” s poveznicom na kartu koju tjedno objavljuje Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: HrTurizam

Foto: Europska komisija

 

Vaši komentari