Loading...

Grčki turizam: Promjene PDV-a

20.07.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Povećava se stopa PDV-a na turističke usluge i prijevoz te se ukidaju povlastice otocima

Grčki parlament prošli tjedan je usvojio paket reformi za nastavak pregovora s Europskom unijom (EU) o financijskoj pomoći od 86 milijardi eura. Nove mjere, kojima Grčka pokušava vratiti povjerenje europskih čelnika, između ostalog, uključuju promjene u stopi PDV-a za turističke usluge.

Prema novom zakonu opća stopa PDV od 23 posto primjenjivat će se za restorane i usluge keteringa kao i za prijevoz putnika, a kako je UHPA-u obavijestila ECTAA, primjena opće stope na spomenute usluge odmah stupa na snagu.

Povlaštena stopa PDV-a od 13 posto važit će za hotelski smještaj i to od listopada ove godine, do tada ostaje sadašnja od 6,5 posto.

Grčki otoci bili su oslobođeni PDV-a, ali ova opcija se ukida novim pravilima. Otocima će se ova povlastica ukidati postepeno, zavisno o njihovom stupnju razvoja i dohotku po glavi stanovnika. Stoga će se otoci podijeliti prema skupinama (razvijeni otoci, srednje razvijeni otoci i udaljeni otoci).

Još nije objavljeno u koju skupinu spadaju pojedini otoci, ali sigurno je da će Mykonos i Santorini  spadati u prvu skupinu - razvijeni otoci kojima se povlastica oslobođenja od plaćanja PDV ukida već 1. listopada 2015. godine. Ostale skupine otoka ista sudbina čeka sredinom ili krajem 2016. godine.

Također, novi zakon o PDV-u propisuje da se promijenjena stopa PDV-a koristi za sve novo ispostavljene račune, dok se odredba neće primjenjivati retroaktivno na prethodno izdane račune. O pružatelju usluge ovisi hoće li PDV platiti kupac ili sam pružatelj usluge, stoji u informativnom mailu ECTAA-e.

Vaši komentari