Loading...

Hrvatska dobila pet novih lokacija pod UNESCO-ovom zaštitom

10.07.2017
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Na popisu su se našle šibenska tvrđava sv. Nikole, obrambene zidine Zadra te tri bukove šume u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica

Šibenska tvrđava sv. Nikole te fortifikacijski obrambeni sustav Zadra, u nedjelju 9. srpnja 2017. službeno su upisani na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine na 41. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu koje se održava od 2. do 12. srpnja u Krakowu (Poljska).

Na popis svjetske baštine UNESCO-a uvrštene su kao dio zaštićenog niza obrambenih sustava na teritoriju nekadašnje Mletačke republike, a uz njih su ušli Bergamo, Peschiera del Garda i Palmanovu u Italiji, Kotor u Crnoj Gori i to u sklopu nominacije ''Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća''.

Tvrđava sv. Nikole, jedna od četiriju u Šibeniku, izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal sv. Ante. Riječ je o jedinstvenoj građevini sazidanoj prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jednoj od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.

Zadarski gradski bedemi dio su obrambenog sustava koji omeđuje zadarski Poluotok, dugački su tri kilometra, a podigla ih je Mletačka republika u 16. stoljeću s ciljem obrane od Turaka.

Dan prije, u subotu 8. srpnja, na UNESCO-ov su popis upisane i tri bukove šume u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica, u okviru zajedničke nominacije devet zemalja ''Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe''.

 

Izvor: MINT (HINA)

Foto: UNESCO

Vaši komentari