Loading...

Hrvatska ispunila glavni uvjet za ukidanje viza za USA

18.02.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Odbijene turističke / poslovne vize su ispod 3%

Hrvatska je službeno ispod 3% odbijenih turističkih / poslovnih viza te je time Hrvatska i službeno ispunila glavni uvjet za ukidanje viza za USA.

„Konačna stopa odbijanja hrvatskih podnositelja zahtjeva za turističku / poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69%, što je važan korak naprijed u pridruživanju američkom programu za odricanje od viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti otputovati u Sjedinjene Države bez viza“ objavila je u utorak, 16. veljače 2021. Chargé d’Affaires Taylor na službenom Twitter profilu Američke ambasade u Hrvatskoj.

Još u listopadu prošle godine, dosadašnji veleposlanik SAD-a u RH, William Robert Kohorst objavio je kako je Hrvatska ispod 3 posto odbijenih zahtjeva za vize, a sada imamo i službenu potvrdu. Time je ispunjen jedan od ključnih uvjeta za ulazak Hrvatske u bezvizni režim putovanja u SAD.

“U posljednjih godinu dana napravili smo značajne korake kako bismo se priključili U.S. Visa Waiver programu, što potvrđuje i današnja objava službene statistike da smo spustili prag odbijenih zahtjeva za vize na 2,69%. Ostaje još potvrda o ispunjavanju sigurnosnih uvjeta koju očekujemo uskoro. To znači da će Hrvati uskoro moći putovati bez viza u SAD.” istaknuo je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova RH.

Također, prošle godine potpisan je i Memorandum o suradnji “Passenger name Recognition”, dokument koji je također potreban za program izuzeća od viza.

Izvor: HrTurizam

Foto: Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj

Vaši komentari