Loading...

Hrvatska je vodeća kongresna zemlja u regiji

19.05.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Zagreb ostvario rekordno 48. mjesto na ljestvici kongresnih gradova

Prema godišnjoj statistici Međunarodne udruge za kongrese i stručne skupove (International Congress and Convention Association - ICCA), Hrvatska je u 2019. godini zabilježila rast u broju održanih međunarodnih skupova asocijacija.

Naime, nakon što je u Hrvatskoj u 2018. godini održano 114 skupova, tijekom 2019. godine održano ih je 123 čime je Hrvatska na ICCA-inoj ljestvici zauzela 34. mjesto u ukupno održanim skupovima u svijetu. Riječ je o napretku od četiri mjesta na prestižnoj ljestvici što je dosad najviša pozicija koju je zauzela Hrvatska čime je ujedno potvrđen i status naše zemlje kao vodeće kongresne destinacije u regiji.

„Ovo su odlične vijesti za hrvatski kongresni turizam koji iz godine u godinu bilježi izvrsne rezultate. Veseli nas i činjenica da je naš glavni grad Zagreb ostvario rekordno 48. mjesto na ljestvici kongresnih gradova, skočivši za čak 20 mjesta u odnosu na godinu ranije“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, koja je dugogodišnji član ICCA-e.

Od ostalih hrvatskih gradova na ljestvici su se našli Dubrovnik (88.mjesto), Split (191.mjesto) i Opatija (424.mjesto). Što se tiče susjednih zemalja, Slovenija je u ovogodišnjoj statistici zabilježila 44. mjesto, dok se Srbija popela 50. poziciju. 

Na ljestvici kongresnih zemalja, Sjedinjene Američke Države su već više od dva desetljeća na prvom mjestu pa tako i u 2019. godini tijekom koje su održana 934 skupa. Njemačka je na drugom mjestu, a zatim slijede Francuska, Španjolska i Velika Britanija. Od gradova u 2019. godini vodeći je Pariz, a zatim slijede Lisabon i Berlin. Zanimljivo je napomenuti kako je u cijelom svijetu u prošloj godini održano ukupno 13.254 skupova asocijacija od toga je njih 53 % održano u Europi.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Ministarstvo turizma

Foto: International Congress and Convention Association

Vaši komentari