Loading...

Hrvatska se podigla na ljestvici konkurentnosti turizma

18.09.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Prema izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) europske zemlje uvjerljivo dominiraju među 10 najkonkurentnijih u turizmu

Izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o konkurentnosti u sektoru turizma i putovanja pokazuje kako je konkurentnost hrvatskog turizma poboljšana, oslonjena na infrastrukturu turističkih usluga i ekološku održivost, a među problemima izdvajaju se ljudski resursi i cjenovna konkurentnost.

Hrvatska je na ljestvici ukupno 140 zemalja svijeta zauzela 27. mjesto, s osvojenih ukupno 4,5 bodova, pokazuje izvješće koje WEF objavljuje svake dvije godine. U izvješću objavljenom 2017., Hrvatska je zauzela 32. mjesto među ukupno 136 zemalja svijeta, s osvojena 4,4 boda.

Najbolji rezultat u najnovijem istraživanju Hrvatska je postigla u segmentu infrastrukture turističkih usluga, plasiravši se na peto mjesto, te na području ekološke održivosti, zauzevši 14. mjesto. Time je potvrdila visoki plasman u kategoriji infrastrukture usluga iz prethodnog izvješća. Osjetno je pak poboljšala plasman u kategoriji ekološke održivosti u odnosu na izvješće iz 2017. u kojem je zauzela 21. mjesto. Dobar rezultat u ovogodišnjem izvješću potvrdila je i na području prirodnih resursa, koji su joj donijeli 20. mjesto, te zdravlja i higijene, s osvojenim 22. mjestom, što je za tri mjesta slabije nego u prethodnom izvješću. Potvrdila je dobar rezultat u kategoriji međunarodne otvorenosti, plasiravši se na 27. mjesto.

Najveća slabost prema WEF-ovom aktualnom izvješću je poslovno okruženje, koje joj je donijelo 123. mjesto među ukupno 140 zemalja uključenih u WEF-ovo istraživanje. U prethodnom se izvješću našla na 114. mjestu među 136 zemalja. Kaska i u kategoriji ljudskih resursa i tržišta rada, u kojoj je zauzela 103. mjesto. Na području cjenovne konkurentnosti hrvatski turizam se našao na 93. mjestu čime je rezultat ipak nešto bolji nego u izvješću iz 2017. godine gdje je bio na 100. mjestu. Među ostalim kategorijama koje WEF ocjenjuje izdvaja se zamjetno poboljšanje u određivanju prioritetnog statusa turizma u Hrvatskoj, iskazano u poboljšanju plasmana sa 77. na 57. mjesto. U kategoriji sigurnosti zabilježen je pad Hrvatske s 24. na 35. mjesto u aktualnom WEF-ovom izvješću.

Španjolska je ponovo zauzela vodeće mjesto na WEF-ovoj globalnoj ljestvici najkonkurentnijih zemalja u sektoru turizma i putovanja, s osvojena 5,4 boda. Na drugom je mjestu ponovo Francuska, na trećem Njemačka, a na četvrtom Japan dok je SAD s petog istisnuo Veliku Britaniju koja je kliznula na šesto mjesto.

Europske zemlje uvjerljivo dominiraju među 10 najkonkurentnijih u turizmu, s Italijom na osmom i Švicarskom na 10 mjestu. Na tu skupinu otpada više od trećine međunarodnih dolazaka, što ukazuje na visoki stupanj koncentracije današnjeg turizma, konstatiraju u WEF-u. Turistički sektor raste iznad očekivanja, naglašavaju, upozoravajući da će u takvom okruženju infrastruktura i usluge u vodećim odredištima uskoro imati teškoća s podmirivanjem potražnje.

Poboljšana konkurentnost u sektoru turizma i putovanja iznimno je važna s obzirom na njegov 10-postotni udio u globalnom BDP-u i otprilike isti takav udio u globalnoj zaposlenosti u 2018. godini, citira WEF podatak Svjetskog vijeća za turizam i putovanja. Očekuje se da će u sljedećih deset godina taj udio porasti najmanje 50 posto zahvaljujući sve brojnijoj srednjoj klasi širom svijeta, a posebno u Aziji, navodi se u WEF-ovom izvješću.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: MINT

Foto: WEF

Vaši komentari