UHPA.hr
Loading...

HZZ: Nova mjera očuvanja radnih mjesta ožujak-travanj

31.03.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Zahtjevi za potporu zaprimat će se do 23. travnja

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na sjednici održanoj 30. ožujka 2021. donijelo je odluku o donošenju nove mjere - Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za ožujak-travanj 2021.

Radi se o izmjeni mjere donesene 3. ožujka 2021. koja se odnosila samo na mjesec ožujak te je novom odlukom Upravnog vijeća ista produžena i na mjesec travanj. U odnosu na prethodnu mjeru izglasane su izmjene koje se odnose na ciljanu skupinu radnika za koju je moguće ostvariti potporu, rokove za zaprimanje zahtjeva za travanj te kriterije za dokazivanje pada prihoda.

Tako je za mjesec travanj moguće ostvariti potporu za radnike zaposlene najkasnije do 31. ožujka 2021., a za mjesec ožujak za radnike zaposlene do 28. veljače.

Zahtjevi za potporu za ožujak i travanj zaprimat će se od 1. travnja do zaključno 23. travnja. Od 24. travnja do zaključno 21. svibnja  odobravat će se isplata potpore samo za travanj.

Kako bi ostvarili potporu poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. ili četvrto tromjesečje 2020., u odnosu na isto razdoblje 2019. 

Alternativno će trebati dokazati da su u ožujku 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na ožujak 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. i ožujak 2019. godine Poreznoj upravi ukoliko traže potporu za ožujak, odnosno dokazati da su u travnju 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na travanj 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za travanj 2021. i travanj 2019. godine Poreznoj upravi ukoliko traže potporu za travanj.

Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima dokazuju pad prihoda/primitaka na temelju tablice pada prihoda/primitaka.

HZZ napominje kako će poslodavci koji žele ostvariti potporu za ožujak i travanj morati podnijeti novi zahtjev putem on-line aplikacije bez obzira jesu li već koristili potpore za očuvanje radnih mjesta u prethodnim razdobljima.

Detaljnije informacije možete pronaći ovdje.

Pripćenje HZZ-a dostupno je ovdje.

Izvor i foto: HZZ

 

Vaši komentari