Loading...

HZZ: od 15. rujna zaprimaju se zahtjevi za potpore za očuvanje radnih mjesta

14.09.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Potpore od 4.000,00 kn do kraja 2020. godine

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) objavljeni su detalji potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i za mikropoduzetnike.  

Od utorka, 15. rujna, zaprimaju se zahtjevi za Potporu za očuvanje radnih mjesta – rujan-prosinac 2020. za djelatnosti u iznosu od 4.000,00 kuna mjesečno po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. Ciljne skupine poslodavaca odnose se na uslužne djelatnosti putničkih agencija, organizatora putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge, prijevoz putnika, pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića te djelatnosti povezane s njima.

Poslodavci trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi onome za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka za najmanje 60% u odnosu na isti mjesec 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka od 60% u drugom tromjesečju 2020., u odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine ukoliko traže potporu za rujan; pad prihoda/primitaka u trećem tromjesečju 2020., u odnosu na treće tromjesečje 2019. godine ako traže potporu za listopad, studeni i prosinac.

VAŽNO: U smislu ovih kriterija prihodima/primicima se smatraju podaci o vrijednosti isporuka dobara i usluga iskazanih pod točkama I., II.1., II.2. i II.3. Obrasca PDV neovisno o njihovoj prirodi, strukturi i načinu obračuna. Iznimno, poduzetnici koji relativnu većinu svojih prihoda/primitaka ostvaruju isporukom dobara i usluga za koje pravo oporezivanja imaju druge države, a takve izlazne račune ne iskazuju na PDV obrascu, mogu dokazivati pad prihoda i drugom vjerodostojnom dokumentacijom uz navođenje članka Zakona o PDV-u koji regulira takva izuzeća.

Osim potpore prema djelatnosti, od 15. rujna, zaprimaju se zahtjevi i za mjeru za mikropoduzetnike koja traje od rujna do prosinca u iznosu od 2.000,00 kuna mjesečno po radniku. Za ovu mjeru mogu se prijaviti svi poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost te zapošljavaju do 10 radnika, odnosno svi poslodavci neovisno o djelatnosti, a koji obavljaju gospodarsku djelatnost te zapošljavaju do 10 radnika i koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite ili kojima je na bilo koji način ograničen rad Odlukama Stožera civilne zaštite. Potpora je namijenjena za radnika koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu. Poslodavci trebaju dokazati da su u mjesecu koji prethodi onome za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka za najmanje 50% u odnosu na isti mjesec 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece.

Podsjećamo, do kraja godine aktivna je i mjera skraćivanje radnog vremena za sve poslodavce s 10 ili više zaposlenih. Maksimalni iznos potpore po radniku do 2.000 kn po radniku

Detaljnije informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta dostupne su na službenim stranicama HZZ-a.

Izvor i foto: HZZ

 

Vaši komentari