Loading...

HZZ: Potpore za očuvanje radnih mjesta se nastavljaju

08.09.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Rok za podnošenje zahtjeva za dobivanje potpora za rujan je od 15. rujna do 15. listopada

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na sjednici održanoj u ponedjeljak, 07. rujna 2020. donijelo je odluku o izmjenama i dopunama uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini.

HZZ u svom priopćenju navodi kako se primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike nastavljaju i u razdoblju od rujna do prosinca ove godine.

Potpora za očuvanje radnih mjesta pogođenim koronavirusom uključuje sve djelatnosti kao i do sada te će njima i nadalje biti omogućeno korištenje potpore do 4.000 kuna po radniku uz uvjet pada prihoda za najmanje 60 %.

Što se tiče potpore za mikropoduzetnike, ona i nadalje uključuje iznos do 2.000 kuna po radniku za poslodavce koji zapošljavaju do 10 radnika uz uvjet pada prihoda za najmanje 50 %.

Iz HZZ-a važnim naglašavaju da će svi poslodavci, bez obzira na djelatnost, koji ne mogu poslovati ili kojima je na bilo koji način ograničen rad, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite moći koristiti ove mjere, s time da će oni kojima je rad ograničen odlukom Stožera (skraćeno radno vrijeme, smanjen broj posjetitelja, itd.) po potrebi morati dokazati poteškoće u poslovanju (pad prihoda za 60 odnosno 50 %).

Rok za podnošenje zahtjeva za dobivanje potpora za rujan je od 15. rujna do 15. listopada.

S obzirom na produžene izvanredne okolnosti uslijed situacije izazvane koronavirusom HZZ navodi kako je određena odredba kojom je definirano na koje se načine novčana pomoć određuje u slučajevima kada korisnik mjere Stalni sezonac u 2020. godini nije uopće radio, ukoliko je radio najmanje tri cijela kalendarska mjeseca, te ukoliko je radio kraće od tri cijela kalendarska mjeseca.

Također, kako bi se pomoglo poslodavcima i stalnim sezoncima, nastavlja se produljenje mjere Stalni sezonac (COVID - 19) za stalne sezonce kojima je radni odnos u sezoni 2020.g. bio kraći od šest mjeseci, jer se navedeno s obzirom na epidemiju koronavirusa smatra opravdanim razlogom.

Detaljnije informacija o potporama za očuvanje radnih mjesta bit će dostupne na službenim stranicama.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: HZZ

 

Vaši komentari