Loading...

IATA poziva na sustavno testiranje na COVID-19 prije putovanja

24.09.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Ponovno otvaranje granica potpomognuto sustavnim testiranjem svih putnika prije polaska trebali bi biti prioriteti vlada

Međunarodno udruženje za zračni promet (IATA) u najnovijem priopćenju od 22. rujna 2020. godine poziva na razvoj i primjenu brzih, preciznih, pristupačnih, jednostavnih za upravljanje, mjerljivih i sustavnih ispitivanja COVID-19 za sve putnike prije polaska kao alternativu karantenskim mjerama kako bi se ponovno uspostavila globalna povezanost. Najavljuju da će surađivati ​​s Međunarodnom organizacijom za civilno zrakoplovstvo (ICAO) i sa zdravstvenim vlastima kako bi ubrzali primjenu ovakvog rješenja.

Ključ za vraćanje slobodnih prekograničnih kretanja je sustavno testiranje svih putnika na COVID-19 prije polaska. To će vladama omogućiti da otvore svoje granice bez kompliciranih rizičnih modela u kojima se stalno mijenjaju pravila putovanja. Testiranje svih putnika vratit će ljudima slobodu da putuju s povjerenjem. A to će milijune ljudi vratiti na posao”, rekao je Alexandre de Juniac, glavni i izvršni direktor IATA-e.

Iz IATA-e tvrde kako je njihovo istraživanje javnog mnijenja otkrilo snažnu potporu testiranju na COVID-19 u procesu putovanja. Otprilike 65 % ispitanih putnika složilo se da karantena ne bi trebala biti potrebna ako je test putnika negativan na COVID-19 (84 % se složilo da bi testiranje trebalo tražiti od svih putnika, a 88 % se složilo da je spremno proći testiranje kao dio procesa putovanja). Testiranje na COVID-19 prije polaska je preferirana opcija jer će stvoriti "čisto" okruženje tijekom cijelog procesa putovanja. S druge strane, testiranje po dolasku u odredište smanjuje samopouzdanje kod putnika jer postoji mogućnost karantene u slučaju pozitivnog rezultata testa na COVID-19.

“Mnogi vide razvoj cjepiva kao lijek za pandemiju. To će sigurno biti važan korak, ali čak i nakon što se učinkovito cjepivo globalno prizna, pojačavanje proizvodnje i distribucija vjerojatno će potrajati mnogo mjeseci. Testiranje će biti prijeko potrebno prijelazno rješenje”, rekao je de Juniac.

Cjelovit tekst priopćenja dostupan je ovdje.

Izvor i foto: IATA

 

Vaši komentari