Loading...

Institucije EU usuglasile prijedlog teksta Direktive o paket aranžmanima

02.06.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Usvajanje Direktive očekuje se na jesen, nakon čega će države članice imati dvije godine za prilagodbu novim pravilima. U nastavku prenosimo informaciju predsjednika UHPA-e Borisa Žgombe

Poštovani članovi,

nakon dugih i intenzivnih pregovora i razgovora s Europskom komisijom, u kojima je Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) bila reprezentirana kroz potpredsjednika Udruge nacionalnih udruga turističkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) dogovoren je sadržaj Direktive o paket aranžmanima.

Vijeće za konkurentnost Europske unije, nakon niza tripartitnih sastanaka na razini Europskog parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europske unije, objavilo je usuglašeni prijedlog teksta Direktive o paket aranžmanima.

Predloženom direktivom proširila bi se postojeća zaštita tradicionalnih paket aranžmana kako bi se njome obuhvatili paket aranžmani koji se kombiniraju na zahtjev potrošača. Direktiva bi trebala, kako se objašnjava, doprinijeti konkurentnosti europskog turizma, a naročito u odnosu na turoperatore iz zemalja izvan Europske unije. Cilj direktive je i pomoći u održavanju jednakih mogućnosti za sve distribucijske kanale, prvenstveno između tradicionalnih agencija i turoperatora, online operatora i dobavljača (zrakoplovnih kompanija) koji se bave direktnom prodajom.

Očekuje se kako će o konačnoj verziji Direktive Europski parlament glasati tijekom lipnja i konačno usvojiti dogovor postignut među europskim institucijama. Službeno odobrenje teksta Direktive, Vijeće Europske unije trebalo bi dati u listopadu ili studenom. Nakon što se Direktiva na jesen objavi u EUR-Lexu, službenom listu Europske unije, zemlje članice će imati dvije godine za prilagodbu novim pravilima, a turističke agencije dodatnih šest mjeseci.

Boris Žgomba, potpredsjednik ECTAA-e i predsjednik UHPA-e

Cijeli tekst direktive dostupan je ovdje

Vaši komentari