Loading...

Ipak se kreće – Školska putovanja u fokusu resornih ministarstava

16.04.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Dok Ministarstvo turizma pronalazi model subvencioniranja dnevnica učitelja, Ministarstvo obrazovanja raspisalo je Javnu raspravu o izmjenama Pravilnika. Predstavnici i članovi UHPA-e aktivno sudjeluju u realizaciji spomenutih aktivnosti

Turističke agencije, organizatori školskih putovanja, dugo su čekali donošenje Pravilnika za školska putovanja koji je trebao uvesti reda na spomenuto tržište. Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) pozdravila je uvođenje Pravilnika, koji je objavljen u lipnju prošle godine, ali nastavila je upozoravati na konkretne stavke Pravilnika za koja su tijela UHPA-e uvidjela da mogu biti sporna pa čak i pogubna za tržište školskih putovanja te je od lipnja 2014. pokrenuta inicijativa izmjena Pravilnika, a predstavnici UHPA-e održali su niz sastanaka s predstavnicima relevantnih institucija.

UHPA je odmah sazvala konferenciju za medije na kojoj je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba apelirao na Ministarstvo turizma i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da ujedine resurse za poboljšanje situacije i subvencioniranje dnevnica kako bi svi učenici ostvarili program izvanučioničke nastave, a da se ne ugrozi vrijednost industrije školskih putovanja.

„Prvi smo upozoravali da, iako čekamo Pravilnik godinama, postoji bojazan kako će u gradovima i općinama, koje neće moći financirati dnevnice učiteljima, učenici ostati bez putovanja što se kasnije, u praksi, pokazalo točnim jer su pojedine škole odustajale od putovanja uz obrazloženje kako im nedostaju potrebna sredstva“,  kazao je predsjednik UHPA-e Boris Žgomba komentirajući najnovije medijske napise da će Ministarstvo turizma subvencionirati dnevnice učitelja s milijun kuna.

Subvencioniranje dnevnica učitelja

Iako informacija nije službeno potvrđena, predsjednik UHPA-e, nastavno na održane sastanke u resornim institucijama, vjeruje kako će doći do pozitivnog pomaka zbog osvještavanja potrebe zaštite tržišta školskih putovanja koje je, prema pojedinim procjenama, u Hrvatskoj zaslužno za oko 200 tisuća noćenja izvan glavne sezone i vrijedno 100 milijuna kuna.

Ministarstvo turizma, kako prenose i mediji, planira pomoći školama s milijun kuna namijenjenih isključivo za nastavničke dnevnice na višednevnim školskim putovanjima unutar zemlje. Prema navedenom, sredstva za subvencioniranje dnevnica su rezervirana, dok se samo razrađuje model raspodjele, a sve bi trebalo biti spremno za ekskurzije na koje će se krenuti poslije ljeta.

Aktivna i koordinirana uloga UHPA-e u javnim raspravama

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u kontaktu je s predstavnicima Ministarstva turizma te će članovi pravovremeno biti obaviješteni na koji će se način provesti razrađene aktivnosti.

Osim spomenutog, pokrenuta je inicijativa osiguravanja povoljnije cijene ulaznica u nacionalne parkove i muzeje, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta otvorilo je Javnu raspravu vezano uz prijedlog izmjena Pravilnika za školska putovanja koja traje do 19. travnja, a u koju su se s prijedlozima uključili i UHPA-ini specijalisti za školska putovanja. Osim prijedloga izmjena vezanih uz obrasce za organizaciju jednodnevne i višednevne učioničke nastave, članovi specijalizacije predložili su i nadopune koje bi, smatraju, trebale otkloniti različito tumačenje pojedinih stavaka Pravilnika, a što se, primijetili su, događa u praksi te pojednostaviti proceduru izbora organizatora putovanja.

„Koordiniranim aktivnostima tijela UHPA-e i predstavnika UHPA-inih specijalista za školska putovanja prema resornim institucijama siguran sam da će nam se izaći u susret, ne samo zbog turističkih agencija, nego i zbog popularizacije domaćih destinacija“, zaključio je predsjednik UHPA-e.(np)

Vaši komentari