Loading...

Istra Inspirit: Predstavljen projekt KulTourSpirit vrijedan gotovo 6 milijuna i 800 tisuća kuna

21.11.2016
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Planiranje revitalizacije i prenamjene kulturnih dobara u Istarskoj županiji

U Pazinu je predstavljen projekt KulTourSpirit vrijedan gotovo 6 milijuna i 800 tisuća kuna. Većina novca osigurana je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a sredstva će se koristiti za izradu projektne dokumentacije koja će početi idućeg mjeseca. Nositelj projekta je grad Pazin, a radi se o planiranju revitalizacije i prenamjene kulturnih dobara u nekoliko istarskih gradova i općina središnje Istre koji će u budućnosti pridonijeti razvoju turizma, piše Tv Istra.

Istra Inspirit projekt je Istarske županije, Turističke zajednice Istre i Istarske razvojne turističke agencije koji obogaćuje kulturno-turističku ponudu poluotoka, oživljavanjem povijesnih događaja na autentičnim lokacijama, kroz uprizorene istarske legende i mitove. 

Cilj projekta je osim stvaranja jedinstvene turističke ponude tijekom cijele godine, na inovativan način predstaviti Istarsku kulturnu baštinu kroz scensko oživljavanje priča i povijesti pojedinog lokaliteta, a kroz spomenuti projekt osigurana je dokumentacija za revitalizaciju dviju zgrada ambijentalne vrijednosti u Buzetu, Dvigradu u općini Kanfanar, te stare jezgre i okolice kaštela u Svetvinčentu. „ Kultura nam je nešto na čemu možemo produžiti turističku sezonu i koja ne ovisi o suncu i moru i koja može dati jedan razlog više zašto doći u Istru i doživjeli njezine priče, kulturu, povijest“ istaknula je Nada Prodan Mraković, pročelnica UO za turizam Istarske županije

Istra Inspirit svoje priče pričaju od 2012. godine, a nakon početnih 9 priča i doživljaja, danas svoje priče pričaju po cijeloj Istri kroz 12 doživljaja. „Cijela priča je nastala od Istarske županije, točnije od osnivačice Manuele Hrvatin, a glavna ideja bila je stvaranje novih doživljaja u Istri koja bi bila dodatna ponuda za turiste koji dolaze u našu destinaciju. Imali smo situaciju, kao i sve druge destinacije, zasićenosti klasičnih izleta i turističkih ponuda, a mi smo htjeli ponuditi nešto malo drugačije. Htjeli smo prezentirati Istru kroz našu kulturu, povijest, tradiciju i baštinu, kroz koncept putovanja kroz vrijeme. Mi ustvari osmišljavamo mitove i legende, no naravno uvijek je tu faktografska poveznica, jer ako nisi vjerodostojan nema ni dugoročne priče„ ističe Morena Milevoj, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću projekta Istra Inspirit.

Jedna od najboljih turističkih priča na Svijetu – Inspirit Fantasy park

No sve ovo je samo korak naprijed prema ostvarenju dugoročne i hrabre vizije, a to je gradnja Inspirit Fantasy parka u Pazinu. Kod organizacijie manifestacija i raznih programa na otvorenom nema gore stvari za organizatore nego ovisiti o nekom elementu koji se ne može kontrolirati. Ta najgora noćna mora za sve organizatore zove se loše vrijeme tj. kiša. U slučaju kiše cijela organizacija se mora otkazivati što predstavlja velike probleme organizatorima kao i čisti trošak, jer se usluge svih partnera i dobavljača moraju platiti. "Ideja o Inspirit Fantasy parku je došla nekako logično u kontekstu razvoja novog ciklusa proizvoda i rješavanja problema kod izvođenja programa na otvorenom, kada ovisimo o nepredvidivim vremenskim uvjetima. Inspirit Fantasy park bit će zaštićen i u zatvorenom prostoru u kojem će se nesmetano i u kontroliranim uvjetima održavati living history koncept. Logično je da buduća lokacija parka bude u središtu Istre tj. u Pazinu zbog što bolje komunikacije i povezanosti s drugim gradovima. Nadamo se kako će ovaj projekt biti realiziran jer je cijela priča jako važna za razvoj turizma u Istri. Istra Inspirit je koncipiran kao dodatni sadržaj tj. ponuda na destinaciji, dok bi Istra Fantasy park postao motiv dolaska u destinaciju", zaključila je Morena Milevoj.

Inspirit Fantasy park je nov, jedinstven i vrlo atraktivan turistički projekt koji uključuje izgradnju tematskog zabavnog parka na području površine oko 10 ha u Pazinu. Predviđeni sadržaji Parka temeljeni su na pričama iz istarske, slavenske i europske mitologije. Cilj projekta je stvoriti mjesto u kojem se posjetitelji igraju mitskim bićima, pa će Park, izveden uz pomoć najsuvremenijih tehnologija, zapravo biti interaktivan svijet legendi u kojem se miješaju san i java, u kojem će svaki posjetitelj imati doživljaj avanture u bajkovitu okruženju. Osim zabave, Park ima i znanstvenu i obrazovnu dimenziju, jer su osim same igre predviđene predstave, radionice i animacije, kroz koje će biti predstavljena nematerijalna kulturna baština, dok će i građevine biti izvedene u autohtonom stilu ovog područja.

Izvor: www.hrturizam.hr

 

Vaši komentari