Loading...

Izložba: Vlaho Bukovac i njegov pariški profesor Alexandre Cabanel

02.10.2018
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Posjetitelji će imati priliku po prvi puta vidjeti neka od Bukovčevih remek-djela koja dosad nisu bila izlagana ili su se smatrala izgubljenima

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 3. listopada 2018. godine do 6. siječnja 2019. godine moći će se razgledati izložba posvećena najslavnijem hrvatskom slikaru s prijelaza XIX na XX stoljeće – Vlahi Bukovcu i njegovom pariškom profesoru Aleksandre Cabanelu. Riječ je o centralnoj izložbi godine u kojoj Umjetnički paviljon slavi 120. godišnjicu svojega osnutka!

Kroz izbor od preko 140 djela, izložba će publici ponuditi retrospektivni presjek opusa Vlahe Bukovca, umjetnika koji je obilježio hrvatsku modernu umjetnost – od pariške, preko zagrebačke, cavtatske i, konačno, praške faze, uključujući najvažnija djela iz eklektičnog i bogatog opusa umjetnika koji je djelovao na razmeđu akademizma, naturalizma, impresionizma i, ponekad, simbolizma.

Usto, posjetitelji će imati priliku po prvi puta vidjeti neka od Bukovčevih remek-djela koja dosad nisu bila izlagana ili su se smatrala izgubljenima!

Uz Bukovčeva djela, koja su za ovu priliku posuđena iz brojnih domaćih i stranih muzeja te privatnih kolekcija, izložba po prvi puta u Hrvatskoj predstavlja i djela Bukovčevog pariškog profesora Alexandre Cabanela (28. rujna 1823., Montpellier – 23. siječnja 1889., Pariz). Poznata je činjenica kako je Bukovac po dolasku u Pariz upoznao tada izuzetno uglednog i cijenjenog slikara i profesora na École des Beaux-Arts Alexandre Cabanela i želio se upisati u njegovu klasu te kod njega studirati slikarstvo. Budući da ga Cabanel nije mogao primiti jer je njegova klasa bila puna, Bukovac je s njim sklopio dogovor da će u zadanom roku naslikati neko djelo te ako se ono Cabanelu svidi, primit će ga u svoju klasu. Za tu prigodu Bukovac je naslikao rad Ruka (slika će biti na izložbi), koji je oduševio Cabanela te ga je ovaj primio na École des Beaux-Arts.

Slavni je francuski slikar odigrao veliku i važnu ulogu u Bukovčevom likovnom obrazovanju, a izložba u Umjetničkom paviljonu će po prvi puta objediniti učenika i učitelja te dati jasnu sliku koliko je učitelj utjecao na učenika. Cabanelova djela su za ovu izložbu posuđena iz nekih od najvećih svjetskih muzeja, poput Musée d'Orsay, Pariz, Petit Palais – Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Musée Fabre, Montpellier, Državni muzej Ermitaž, Sankt Peterburg.

Držimo da je priređivanje ove izložbe velik i važan događaj, kako za Zagreb tako i za cijelu Hrvatsku, pa i šire jer je Vlaho Bukovac izuzetno omiljen slikar na ovim prostorima.

Naime, rijetka je ovo prilika da se u Hrvatskoj, kao i u susjednim zemljama, na jednome mjestu istovremeno vide najvažnija djela slikara koji se smatra začetnikom i glavnim predstavnikom hrvatske moderne, kao i njegovog profesora Cabanela, koji je zaslužan za umjetnički razvitak mladog Bukovca, a posredno i za njegov doprinos hrvatskom slikarstvu, zagrebačkoj umjetničkoj sceni s kraja XIX stoljeća i hrvatskoj umjetnosti općenito.

Posebna zanimljivost uz ovu izložbu je i kazališna predstava „Ruka“ čiji se scenario zasniva na istinitom susretu našega, tada, mladog Vlahe Bukovca i, tada, slavnog Alexandrea Cabanela, u Parizu, u rano proljeće 1877. godine!

Dodatne informacije pronađite ovdje ili na službenim stranicama Umjetničkog paviljona u Zagrebu. 

Izvor i foto: Umjetnički paviljon Zagreb

 

Vaši komentari