Loading...

Jurica Glavina za Slobodnu Dalmaciju: Dio djece ostat će uskraćen za svoje školsko putovanje

28.07.2014
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Glavina je rekao kako je Udruga hrvatskih putničkih agencija prilikom izrade novog pravilnika upozoravala na moguće probleme

Jurica Glavina, član Upravnog odbora Udruge hrvatskih putničkih agencija, komentirao je za Slobodnu Dalmaciju primjenu novog pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole.

Pravilnik je stupio na snagu u lipnju, a prema njemu dnevnice i putne troškovi nastavnika koji prate učenike na putovanjima moraju osigurati osnivači škola, odnosno županija, gradovi i općine. Do sada se taj novac izdvajao od ukupne svote troška putovanja koju su uplaćivali roditelji ili iz sredstava same škole. Iznos varira ovisno o lokaciji i duljini trajanja putovanja. Na primjeru sedmodnevnog putovanja u Italiju s dva razrednika i minimalno jednim pratiteljem, trošak je oko 1500 eura.

Glavina je za Slobodnu Dalmaciju izjavio:

"Teoretski je i to moguće, međutim, budući da je riječ o aranžmanima dogovorenima u prošloj kalendarskoj godini, nadamo se da ozbiljnijih problema ipak neće biti. Ali, od nove školske godine u pitanje dolazi provedba svih oblika izvanučioničke nastave u sredinama čiji osnivači ne raspolažu spomenutim novcem. Zbog toga će mnoge škole odustati od provođenja izvanučioničke nastave, što će za posljedicu imati nekoliko negativnih efekata. Prije svega, dodatno raslojavanje na bogate i siromašne i destimulaciju domaćeg turističkog prometa, budući da se mnoga putovanja realiziraju u Hrvatskoj. Ne zaboravimo i pedagoški aspekt te činjenicu da će dio djece ostati uskraćen za svoje školsko putovanje i sve ono pozitivno što ono znači"

Cijeli članak pročitaj na www.slobodnadalmacija.hr

Vaši komentari