Loading...

Kompleks dubrovačkih Lazareta dobio novo ruho

01.08.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Povijesni kompleks Lazareti obnovljen kroz projekt grada Dubrovnika u suradnji s čak deset lokalnih udruga i tijela

Povijesni kompleks Lazareti svečano je otvoren protekli vikend, u samoj špici sezone, te će zasigurno u svom novom ruhu privući velik broj domaćih i stranih posjetitelja. Dubrovački su Lazareti u prošlosti imali funkciju karantene gdje su se izolirali putnici i roba iz istočnih zemalja kako bi se prevenirale epidemije zaraznih bolesti koje su vladale u to doba. Već u 17. stoljeću dobivaju status najvećeg trgovačkog tranzitnog centra na Jadranu, a danas dobivaju novi životni ciklus kroz valorizaciju kulturne baštine kao mjesto kulturno-turističkih sadržaja.

Projekt je vrijedan 33,8 milijuna kuna. 25,9 milijuna kuna osigurano je iz bespovratnih sredstava EU kroz Europski fond za regionalni razvoj. Njime su obnovljene tri prethodno neobnovljene lađe te opremljeno sedam već obnovljenih lađa. 

Ovim projektom, Lazareti dobivaju novu funkciju i namjenu te se uklapaju u viziju održivog upravljanja destinacijom. Obnovljeni prostori daju novu dimenziju brojnim nevladinim i kulturnim udrugama koje djeluju u grad i u kulturnoj ponudi Dubrovnika. Ovim proširenjem kulturno-turističkih sadržaja, Dubrovnik daje veliki doprinos održivom razvoju na lokalnoj, ali i regionalnoj razini.

U projektu je uz Grad Dubrovnik sudjelovalo još deset partnera – Zavod za obnovu Dubrovnika, DURA, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Folklorni ansambl Linđo, ART radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DEŠA, Socijalno poduzeće DEŠA i udruge Dart te Art Sebastian Design.

 

Izvor: HR turizam

Foto: Grad Dubrovnik

 

 

Vaši komentari