Loading...

Koordinacija ograničenja: EU sektor poziva na hitno usklađivanje mjera u državama članicama

24.11.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Neophodno je zajednički i usklađeno pristupiti procjepljivanju booster dozama, pri čemu bi trebalo prolongirati valjanost i upotrebu COVID potvrda, poručuju iz strukovnih udruženja

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u Europi i uoči približavanja blagdana, skupina ključnih dionika iz sektora putovanja i turizma pozvala je države članice da bolje koordiniraju i usklade svoje odluke kako bi se izbjeglo nametanje ograničenja slobodi kretanja po Europi.

Osim što je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) izašao s podatkom da su za trenutnu epidemiološku situaciju ograničenja putovanjima neučinkovita u suzbijanju prijenosa virusa, hospitalizacije ili sprječavanja smrti, treba uzeti u obzir i činjenicu da je odrasla populacija EU-a u ovom trenutku 76,6% procijepljena. Tako da uvođenje bilo kakvih mjera usmjerenih na ograničavanje prelaska granica zbog visoke stopu zaraženosti u većini država članica EU-a, smatraju udruženja, ne bi imalo nikakvu dobrobit za javno zdravlje, ali bi itekako negativno utjecalo na lokalna gospodarstva. Obvezujuća ograničenja kretanja, kao i svi ostali javnozdravstveni protokoli, moraju biti svrsishodna i donesena u skladu s načelima proporcionalnosti, poručuju iz sektora.

Globalna pandemija europski turizam uvukla je u krizu nesagledivih razmjera. Kako nekolicina zemalja ponovno počinje uvoditi ograničenja, sektor u svom priopćenju upozorava da bi se time mogla nanijeti dodatna šteta turizmu koji se ionako već bori. U svom najnovijem istraživanju WTTC-a je procijenio da bi čak 900.000 radnih mjesta moglo bi biti izgubljeno u sektoru putovanja i turizma EU-a još ove godine ako se ograničenja putovanja ponovno uvedu ove zime, a gospodarstva EU-a mogla bi izgubiti do 35 milijardi eura prije kraja 2021. i tri milijuna radnih mjesta u 2022. godini.

Europski turizam ne može funkcionirati s nedosljednim nacionalnim pristupima ovoj krizi - koordinacija je jedino rješenje za zaštitu sektora od ove produljene neizvjesnosti. 

U tom kontekstu, udruženja naglašavaju važnost unaprjeđivanja pojedinih elemenata upravljanja situacijom, između ostalog zagovaraju napuštanje praćenja rizika širenja zaraze od zemlje do zemlje, usklađivanje primjene booster doza i prolongaciju valjanosti COVID potvrda.

Više pročitajte u priopćenju ovdje.

Izvor / foto: ECTAA

 

Vaši komentari