Loading...

Kuća Petra Preradovića službeno otvorena za javnost

09.07.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Petra Preradovića

U općini Pitomača cijelu proteklu godinu čitavim nizom aktivnosti obilježila se 200. obljetnica Petra Preradovića. Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović & Csokonai“, Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici koja se uredila kao suvremeni interpretacijski centar.

Preradovićeva kuća izgrađena je 1775. godine, a zadnja velika obnova bila je 1968. godine kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Nakon 50 godina došlo je vrijeme za novu temeljitu obnovu, ali i osmišljavanje jedne nove suvremene kulturno-turističke atrakcije nadahnute pjesnikovim životom i djelom te je 13. lipnja 2019. godine obnovljena rodna Kuća Petra Preradovića službeno otvorena za javnost.

U ulaznom dijelu (hodniku) obnovljene Kuće nalazi se multimedijalni izložak "Virtualna Stvarnost" gdje se može vidjeti 3D rekonstrukcija rodne kuće Petra Preradovića kroz koju se može prolaziti. Prva prostorija postava daje uvid u najranije dane, djetinjstvo i rane školske dane pružajući informacije o karakteristikama života u zavičaju (koji će napustiti). Druga prostorija postava približava posjetiteljima „vojne putove“ Petra Preradovića koji su prožeti stalnim „iskliznućima“ u pisanu riječ, istraživanje jezika i pjesničkog izražavanja uslijed upoznavanja i druženja s preporoditeljima. Treća prostorija postava u potpunosti je kreativnog karaktera jer je posvećena Preradovićevom pjesništvu. Podrumski prostor (pod naslovom Susreti) mjesto je susreta između posjetitelja i Petra Preradovića u hologramskom obliku. Potkrovlje je mjesto na kojemu se prezentira sadržaj drugih o Preradoviću, to je prostor u kojemu posjetitelj može pregledati audio-vizualne zapise o Grabrovnici i pjesniku, poslušati skladbe nastale na temelju Preradovićevih pjesmi, prolistati njegove pjesničke zbirke.

Ono što Interpretacijski centar Kuća Petra nudi jest drugačiji pristup temeljen na animaciji multimedijskim sadržajima uz stručno vodstvo kako bi udovoljili svim zahtjevima posjetitelja.

Više o samom Interpretacijskom centru Petra Preradovića pročitajte ovdje ili na službenoj web stranici.

Izvor i foto: Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića

 

 

 

Vaši komentari