Loading...

Lika i Mali Lošinj uvršteni u Top 100 održivih destinacija

08.10.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima

Global Green Destinations, međunarodna zaklada koja okuplja svjetske održive turističke destinacije, na Globalnim danima zelenih destinacija predstavila je popis održivih TOP 100 globalnih destinacija svijeta za 2020. godinu među kojima su i dvije hrvatske destinacije: Destinacija Lika i Mali Lošinj.

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim praksama kao inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima.

Klaster Lika Destination od svog je osnivanja vođen filozofijom održivog razvoja, a osnovna djelatnost klastera je turistička promocija destinacije Lika na domaćem i inozemnom tržištu temeljem prirodnih, kulturnih, povijesnih, gastronomskih i zdravstvenih značajki. Kvalitetna suradnja s 8 zaštićenih prirodnih područja, formiranje zajedničke ulaznice za destinaciju Lika, provođenje višednevnih programa s ciljem duljeg zadržavanja gostiju, umrežavanje i povezivanje lokalnih proizvođača pod zajednički brend – Lika Quality, otvaranje novih tržišta i poticanje na povećanje lokalne proizvodnje te brojni projekti u domeni destinacijskog, kulturnog i održivog turizma samo su dio onoga na čemu Klaster Lika Destination radi od prvog dana, kako bi se stvorili uvjeti za razvoj održivog cjelogodišnjeg turizma u destinaciji Lika. 

“Destinacija Lika zadnjih godina postaje sve prepoznatljiva na turističkom tržištu, a ovaj certifikat samo je još jedan dokaz kako Klaster Lika Destination kvalitetno radi na promociji destinacije i razvoju po principu održivog razvoja”, ističu iz Klastera Lika Destination .

Mali Lošinj se ponovno i ove godine situirao u skupinu najboljih, a ove je godine konkurirao u kategorijama Kultura i zajednica te Priroda i ekoturizam.

„Upravljanje održivim razvojem, koji je strateško pitanje i velika odgovornost, provodi se na svim razinama destinacije, što dokazuje činjenica da smo peti put uvršteni među Top 100 održivih destinacija svijeta", izjavio je direktor TZ Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković te dodao kako je TZ Grada Malog Lošinja među predvodnicima održivog razvoja u Hrvatskoj.

“Među prvima smo se uključili u projekt Europske komisije: ETIS – Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta, sudjelujemo u projektu CROSTO – Hrvatski  opservatorij održivog razvoja turizma i brojnim drugima. Ove godine smo kao primjer dobre prakse predstavili projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM) u koji je uključeno više od 130 dionika u destinaciji s ciljem podizanja kvalitete u svim segmentima ponude, stvaranjem standarda kvalitete,povezivosti dionika i prepoznatljivosti Lošinja kao destinacije izvrsnosti.”, zaključio je Cvitković.

Objavljivanjem ovog godišnjeg popisa i dijeljenjem nagrada dobre prakse i priča o uspjehu u upravljanju odredištima, inicijatori prepoznaju korake poduzete prema tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije posjetiteljima.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: HrTurizam

Foto: Global Green Destinations

 

Vaši komentari