Loading...

Lošinjskom arhipelagu svjetska nagrada za održivi razvoj

01.10.2013
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Nagradu je objavila organizacija Skal za Održivi razvoj u turizmu,ministar Lorencin ohvalio projekt

Otok Lošinj je ove godine osvojio prestižnu nagradu organizacije Skal za Održivi razvoj u turizmu. Najbolju ocjenu Lošinju u kategoriji "gradovi" donijela su tri nezavisna člana komisije naglasivši da se radi o izuzetno kvalitetnoj viziji dosadašnjeg i budućeg razvoja turizma na lošinjskom arhipelagu.

Razlozi uspjeha Lošinja leže u pažljivo planiranom upravljanju destinacijom pri čemu postoji sinergija između grada i turističke zajednice. Tako Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada detaljno paze da se razvoj turizma odvija na zadovoljstvo građana i gostiju Lošinja. Zbog toga u suradnji s Institutom za turizam, ove je godine usvojen Program razvoja održivog turizma Lošinja koji se nadovezuje na već postojeće pozicioniranje ''Lošinj-otok vitalnosti''. Program razvija i podržava dosadašnji rad, zaštitu prirodnih i sociokulturnih resursa te gospodarsku održivost. 

U budućnosti su planirana infrastrukturna ulaganja Grada Malog Lošinja, te obnova i dodatna kvaliteta smještaja u postojećim hotelima, kampovima, u privatnom smještaju. Planirani su projekti zaštite kulturnog identiteta kroz porast svijesti o vrijednostima kulturne baštine Lošinja te revitalizacija Osora kao grada kulture, priprema za dolazak Apoksiomena u palaču Kvarner.   

 - Lošinjski razvoj turizma s kvalitetnim partnerima u destinaciji čini sjajan koncept koji je prepoznat u svijetu. Edukativni programi, poticaj razvoja ljudskog kapitala, uređena komunalna infrastruktura, briga o okolišu, prostorni planovi koji vode brigu o čuvanju prostora, kvalitetan razvoj i planiranje, visoka kvaliteta usluge, kvalitetan razvoj i budućnost destinacije elementi su koji ocjenjeni visokim ocjenama, a upravo su oni baza za razvoj lošinjskog arhiepelaga u budućnosti. - izjavio je Gari Cappelli, malološinjski gradonačelnik.

 - Lošinj je odličan primjer kako se upravlja destinacijom, razvijajući jedan sveukupan turistički proizvod, a ujedno poštujući održivi razvoj. Samo takvim upravljanjem turističkim proizvodom postići ćemo željenu konkurentnost, koja je u skladu s najvažnijim resursom kojeg imamo, a to je naš prostor. Čestitam gradskoj upravi i turističkoj zajednici koji zajedno s privatnim partnerima ostvaruju sinergiju te je to vidljivo i kroz ovu nagradu - naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Skål International je profesionalna internacionalna organizacija, svjetskih turističkih lidera iz cijeloga svijeta s ciljem promoviranja globalnog turizma i prijateljstva. Broji preko 18 000 članova u 90 zemalja diljem svijeta te je i pridružena članica UNWTO-a (Svjetske turističke organizacije) čija je misija promoviranje razvoja odgovornog, održivog i odgovornog turizma.

 

 

Vaši komentari