Loading...

Masovni turizam kritičan problem u Europi

07.06.2017
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Nastoje se uvesti odredbe koje neće negativno utjecati na gospodarske prednosti visoke posjećenosti

Prema podacima UNWTO-a, u 2016. godini je čak 40 posto ukupnog broja turista u svijetu (oko 500 milijuna) posjetilo jednu od 28 članica Europske unije.

To je sedma godina za redom u kojoj europski turizam održivo raste, a Španjolska, Italija i Francuska prednjače sa 60 milijuna posjetitelja godišnje, dok je prema Državnom zavodu za statistiku u Hrvatskoj prošle godine zabilježeno više od 15,5 milijuna dolazaka.

Talijanski ministar kulture, Dario Franceschini upozorio je ranije ove godine da je potrebno zaštititi važne lokalitete od velikog broja ljudi, navodeći primjere Fontane di Trevi u Rimu, Piazze San Marco i Ponte Vecchija u Firenzi kao atrakcije pod posebnim udarom ''zakrčenosti''. 

Tako je Venecija, koja godišnje primi više od 20 milijuna posjetitelja, uvela ''sustav brojanja ljudi'' na ključnim točkama u gradu, kazne za kupanje u Velikom kanalu i improvizirane piknike u blizini spomenika kulture, te još 2013. godine ograničila broj cruisera na 2 dnevno.

Sličan problem imaju i drugi europski gradovi poput Barcelone i Kopenhagena. Barcelona prima više od 7 milijuna turista zbog čega je uvedena zabrana otvaranja novih hotela u centru grada te ograničenje dolazaka cruisera. U Kopenhagenu su, zbog 9 milijuna turista godišnje, odlučili zabraniti otvaranje novih barova i restorana u gradu, napravljene su posebne biciklističke trake za turiste i obilježene ''tihe zone'' u kojima je zabranjeno glasno pričanje na ulicama. Dodatno, Danska je zabranila strancima kupovinu nekretnina u priobalju.

Predvodnica regulacije masovnog turizma je Francuska, u kojoj su prva ograničenja uvedena još pedesetih godina prošlog stoljeća, a razvoj turizma se pomno planira u kontekstu zaštite ruralnih krajeva, vinograda, malih i obalnih gradova jednako kao i renomiranih skijališta i velikih gradova.

Više informacija možete pronaći ovdje.

 

Izvor: tourism-review.com

Foto: UHPA
 

Vaši komentari