Loading...

MINTS: predstavljeni turistički rezultati ostvareni tijekom prvih osam mjeseci

11.09.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Hrvatski turizam premašio očekivanja, ostvareno 53 % lanjskog rezultata

U Ministarstvu turizma i sporta u petak, 11. srpnja 2020. godine održana je konferencija za medije u sklopu koje su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili turističke rezultate ostvarene tijekom prvih osam mjeseci.

Na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati dosadašnjeg dijela turističke godine te je prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj ostvareno 6,8 milijuna dolazaka i 47,6 milijuna noćenja, odnosno 41 % dolazaka i 53 % noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine. Od toga su strani turisti ostvarili 5,5 milijuna dolazaka i 38,3 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 1,3 milijuna dolazaka i 9,2 milijuna noćenja.

„Iza nas je smatram, s obzirom na okolnosti, veoma uspješnih osam mjeseci turističke godine u kojoj su naši turistički djelatnici i oni koji rade u djelatnostima vezanim uz turizam, još jednom pokazali kako su izuzetno prilagodljiviji i inovativni. Ova Vlada prepoznaje turizam i sve dosadašnje mjere, od samog početka pandemije, pred ljeto i sad za nastavak godine, na kojima smo surađivali s brojnim dionicima unutar i izvan sektora, stvorile su temelje za ove rezultate. Naša želja je da turizam bude instrument i ogledni primjer kao što je dosad bio, za razvoj gospodarstva i poticanje drugih industrija“, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

Tijekom prvih osam mjeseci 2020. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri, u Primorsko-goranskoj županiji i u Zadarskoj županiji, dok su top destinacije Vir, Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenica i Mali Lošinj.

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih osam mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije, a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu i kampovima te hotelima,

„U glavnom ljetnom dijelu turističke godine ostvarili smo odličan rezultat koji Hrvatsku svrstava u vrh Mediterana po ostvarenom turističkom prometu. U tijeku su završne pripreme za provedbu aktivnosti koje će za cilj imati promociju posezone tijekom koje ćemo u fokus promidžbe staviti nautiku, kontinentalnu ponudu, eno-gastronomiju te ponudu hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode. Također, kroz rujan ćemo provest kampanju na nama najvažnijim tržištima u sklopu koje ćemo svim turistima izraziti zahvalnost na iskazanom povjerenju prilikom odabira hrvatskih destinacija za svoja odredišta u ovoj godini. Vrlo intenzivno radimo i na pripremi 2021. godine u kojoj ćemo Hrvatsku još snažnije pozicionirati kao sigurnu turističku destinaciju“, iizjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici hrvatskog turističkog sektora, među kojima i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain koji je rekao kako će vladine mjere pomoći održati agencije na životu, s obzirom da su suočene s padom prometa većim od 80 %.

Prezentaciju o analizi turističkog prometa i pregled provedenih aktivnosti tijekom srpnja i kolovoza 2020. godine preuzmite ovdje.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: MINTS
 

 

Vaši komentari