Loading...

Mogućnosti razvoja ekskluzivne ponude Konavala i Tivta

24.01.2014
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Oba područja imaju prirodne i kulturne resurse na kojima se može graditi autentični turistički doživljaj, odnosno ponuda koja se teško može imitirati i ponuditi negdje drugdje na svijetu, pretpostavlja se u studiji koja se bavi razvojem turizma posebnih interesa

Studija „Procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnoj regiji“ predstavljena je u Dubrovniku, 21. siječnja, i Tivtu, 22. siječnja. Rezultate je prezentirala autorica dr.sc. Romana Lekić, predstojnica VERN'ove Katedre turizma, a poseban naglasak bio je na razvoju proizvoda turizma posebnih interesa, prekograničnom suradnjom Hrvatske i Crne Gore, u općinama Konavle i Tivat.

Angažman lokalnog stanovništva

Profesorica Lekić istaknula je kako ova područja imaju izuzetne prirodne i kulturne resurse za razvoj turističkih proizvoda posebnih interesa, ali kako bi se to postiglo i dobilo uspješan proizvod pustolovnog, gastronomskog ili pak astronomskog i astrološkog turizma potrebna je kreativnost, uključenost lokalnog stanovništva te razrada i razvoj specifičnih obilježja svakog kraja. Samo se na taj način se može dobiti jedinstvena turistička ponuda ili proizvod koji se ne može imitirati i ponuditi negdje drugdje u svijetu.

Mistične priče Konavala

Studijom, kako kaže Lekić, željelo se pokazati da se u Konavlima mogu razvijati nove turističke priče i privući turiste programima kao što su ekoturizam, mistični turizam, geoturizam, volonterski, ezoterijski i slično, dok najveći potencijal Općine Tivat vidi u nautičkom turizmu, ali u onom koji je povezan s pomorskom tradicijom, povijesti, izumima i znamenitim osobama.

EU projekt

Podsjetimo, Studija je nastala u sklopu dvogodišnjeg projekta „Održivi razvoj turizma posebnih interesa“, financiranog sredstvima Europske unije. Projekt je vrijedan 351.847 eura, a osmišljen je kako bi pridonio stvaranju zajedničke turističke i kulturne ponude uvođenjem novih proizvoda za turizam posebnih interesa te razmjeni turista Konavala i Boke kotorske. Za njegovu provedbu, osigurana su bespovratna novčana sredstva Europske Unije kroz IPA prekogranični program Hrvatska-Crna Gora.

„Procjena potencijala za razvoj turizma posebnih interesa u prekograničnoj regiji“ dostupna je ovdje za čitanje i download.

 

Vaši komentari