Loading...

Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu

09.04.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Osim uvođenje vaučera za turističke agencije, Sabor je usvojio i druge izmjene i dopune ZPUT-a

Osim usvajanja izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu (ZPUT) vezano uz raskid ugovora o putovanju u paket aranžmanu u uvjetima posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19 zbog nerealiziranog putovanja, gdje turističke agencije u ovoj situaciji umjesto povrata novca mogu nuditi vaučere, Sabor je usvojio i niz drugih izmjena i dopuna zakona vezanih za poslovanje turističkih agencija.

Obveze internetskih platformi

Tako je u dopunama zakona dodan članak (6.a) koji se odnosi na Obveze internetskih platformi, a u kojemu stoji kako su internetske platforme obvezne istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj pružatelja usluge koji pruža usluge na području Republike Hrvatske, a sve kako bi se spriječilo oglašavanje, između ostalog, neregistriranog smještaja pa tako i boravka neregistriranih gostiju u objektima.

Pojam - posebna okolnost

U članku 7. dodano je značenje pojma Posebna okolnost koja se definira kao: „događaj ili određeno stanje koje se nije moglo predvidjeti i na koje se nije moglo utjecati, a koje ugrožava život i zdravlje građana, imovinu veće vrijednosti, znatno narušava okoliš, narušava gospodarsku aktivnost ili uzrokuje znatnu gospodarsku štetu".

Voditelj poslova

Izmjenama zakona (članak 17.) omogućeno je da se za vršitelja poslova voditelja poslova može odrediti osobu koja nema položen stručni ispit za voditelja poslova.

Uvjeti za Voditelja poslova (članak 18.) također su se promijenili izmjenama zakona, točnije izbrisan je uvjeta znanja stranih jezika, odnosno poznavanja hrvatskog jezika u mjeri dostatnoj za obavljanje poslova voditelja poslova turističke agencije, te radnog iskustva od jedne godine na odgovarajućim poslovima u turističkoj agenciji ili drugim sličnim poslovima u turizmu. Dakle, Voditelj poslova mora imati najmanje završenu srednju školu i položen stručni ispit za voditelja poslova.

Rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga turističkog vodiča

U izmjenama zakona (članak 73.)  izbrisana je i odredba da se rješenje o odobrenju za pružanje usluga turističkog vodiča upisuje u Središnji registar, pa se s tim u vezi više ne izdaju rješenja o odobrenju za pružanje usluga već rješenja o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga turističkog vodiča.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona pružanju usluga u turizmu dostupan je ovdje.

Izvor: Sabor RH i NN

Foto: Ministarstvo turizam

Vaši komentari