Loading...

Nove gospodarske mjere Vlade RH uslijed pandemije koronavirusa

24.03.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Od danas, 24.03.2020., stupa na snagu nova mjera koja se odnosi na odgodu plaćanja poreza na dohodak ili poreza na dobit te doprinosa za zdravstvo i mirovinski sustav

Od danas, 24.03.2020. stupa na snagu nova mjera iz resora Ministarstva financija, a u provedbi Porezne uprave, koja se odnosi na odgodu plaćanja pojedinih poreznih davanja, kao što su porez na dohodak ili porez na dobit te doprinosa za zdravstvo i mirovinski sustav, a nakon toga i beskamatna obročna otplata tih davanja na 24 mjeseca.

Porezna uprava već od danas zaprima Zahtjev za odgodom plaćanja​ poduzetnika putem sustava e-Porezna, putem web forme te u iznimnim slučajevima telefonskim putem:

  • Svi poduzetnici koji žele predati zahtjev za odgodom plaćanja poreznih davanja i doprinosa, moraju dokazati nepostojanje poreznih dugovanja većih od 200 kuna na dan podnošenja zahtjeva te navesti  pokazatelje nemogućnosti plaćanja poreza (pad prometa prethodnog mjeseca u odnosu na isti mjesec prethodne godine ili razloge manjeg prometa u naredna tri mjeseca).
  • Odgoda se odnosi na sva zaduženja do 20. lipnja 2020. godine, a rok odgode je tri mjeseca. Obaveza poduzetnika je temeljem prihvaćenog zahtjeva od strane Porezne uprave, da sve porezne prijave podnosi u redovitim rokovima, a Porezna uprava će temeljem tako podnijetih prijava i učinjenih zaduženja, zaduživati odgodu. Ukoliko poduzetnik u trenutnu prestanka tromjesečnog perioda odgode nema sredstava za platiti dugovanje, bit će mu omogućeno obročno plaćanje poreznih davanja i doprinosa.
  • Dodatno je u sustav odgode plaćanja poreznih davanja uključen i dio sustava PDV-a, što se odnosi na one poduzetnike koji su u prošloj godini imali prihode do 7,5 milijuna kuna, pod uvjetom da PDV nije naplaćen i da postoje dokazi za nelikvidnost. Njima se omogućava odgoda plaćanja do 31. srpnja i tako svaki mjesec iduće primjene. Porezna uprava će po službenoj dužnosti za sve za koje zna da su obustavili poslovanje ići u smanjivanje predujma poreza na dobit.
  • U dogovoru s poslovnim bankama traže se modeli odgode plaćanja kredita za poduzetnike i građane.
  • Ovogodišnji povrat poreza građanima krenut će već u lipnju. Kroz sredstva Državnog proračuna nadomjestit će se manjak prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave te sustavu zdravstva.

Više informacija dostupno je ovdje.  

Također, iz paketa mjera za pomoć hrvatskom gospodarstvu uslijed pandemije koronavirusa, dvije mjere su na snazi već od jučer:

  • Jednu provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, s ciljem očuvanja radnih mjesta u sektorima najviše pogođenima epidemijom koronavirusa te onim poduzetnicima koji će zbog odluka morati privremeno obustaviti svoje poslovanje. Cilj ove mjere je očuvanje radnih mjesta, a više informacija dostupno je ovdje
  • Druga mjera koja je na snazi od jučer, mjera je koju provodi HAMAG BICRO u suradnji s resornim ministarstvima, a odnosi se na očuvanje likvidnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika, odobravanjem kredita za likvidnost i obrtna sredstva, uz poček do 12 mjeseci otplate, vrlo nisku kamatnu stopu te vrlo kratak rok obrade kreditnog zahtjeva uslijed smanjenog obima potrebne dokumentacije. Više informacija potražite ovdje

Izvor i foto: Vlada RH 

Vaši komentari