UHPA.hr
Loading...

Nove mjere Stožera RH na snazi do 15. travnja

01.04.2021
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Od 1. travnja u RH mogu ući turisti iz EU i trećih država koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test s liste testova EU

Stožer civilne zaštite RH, u srijedu 31. ožujka objavio je nove epidemiološke mjere koje će vrijediti do 15. travnja 2021.

Tako prema novoj odluci Stožera od 1. travnja u Republiku Hrvatsku mogu ući turisti iz Europske unije i trećih država koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 ili imaju negativan PCR odnosno antigenski test s liste testova EU.

Dakle, u novoj Odluci o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH stoji kako svi putnici koji dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti jedno od navedenog:

  • negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa - BAT na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) te se, ukoliko se radi o brzom antigenskom testu i boravku dužem od 10 dana u Republici Hrvatskoj, mora ponovo provesti testiranje do desetog dana od dana od datuma izdavanja tog testa;

  • potvrdu o cijepljenju za osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice;

  • predočiti potvrdu kojom se potvrđuje da se vlasnik potvrde oporavio od infekcije virusom SARS-COV-2 nakon što je prethodno imao/la pozitivan PCR ili brzi antigenski test, pri čemu je ta potvrda valjana najranije jedanaestog dana od dana prispijeća pozitivnog testa te najdulje do 180-og dana od dana prvog pozitivnog testa;

  • ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje - BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Ostale uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku, s obzirom na privremene zabrane, odnosno ograničenja koja su na snazi zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19 pročitajte ovdje.

Stožer civilne zaštite donio je i Odluku o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja koja je na snazi do 15. travnja. Tom odlukom između ostaloga zabranjuje se održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, zabranjuje se trening u zatvorenim prostorima, osim za prvi i drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše, i ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima.

Dodajmo i to kako su do 15. travnja produžene Odluka o izmjeni Odluke o uvođenju posebne organizacije rada za djelatnost trgovine koja se obavlja u prodavaonicama i trgovačkim centrima i Odluka o izmjeni Odluke o načinu organizacije javnog prijevoza putnika radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19.

Sve odluke Stožera civilne zaštite RH dostupne su ovdje.

Izvor i foto: Stožer civilne zaštite RH

 

Vaši komentari