Loading...

Nove Odluke Stožera civilne zaštite RH na snazi od 13. listopada

13.10.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Maske obavezne u zatvorenim prostorima te su ograničena društvena okupljanja

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske u ponedjeljak, 12. listopada 2020. godine donio je 3 nove odluke kojima je propisao obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima te su dodatno postroženi uvjeti za prijavljivanje i organiziranje društvenih i javnih okupljanja.

Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski obavezna je u svim u zatvorenim prostorima te je masku potrebno koristiti na ispravan način, tako da maska cijelo vrijeme dok se nosi prekriva usta i nos.

Ova odluka odnosi se između ostaloga i na zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka kao i goste u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke. Također, maska je obavezna i za sve zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima i u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra. Vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu i dalje su obavezni koristiti maske za lice. Maske za lice ili medicinske maske ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća koja na svojim mrežnim stranicama objavljuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski dostupne su ovdje.

Odlukom o izmjenama Odluke o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 broj sudionika sa 100 smanjen je na 50.

Odlukom o ograničavanju društvenih okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, organizatori društvenih okupljanja obvezni su, najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja, putem elektroničke pošte županijskog centra 112, zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od nadležnog županijskog stožera civilne zaštite. Županijski stožer je obvezan odgovoriti na podneseni zahtjev u roku od 48 sati od zaprimanja zahtjeva za suglasnost. 

Izvor i foto: Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske

Vaši komentari