Loading...

Novi VERN-ov model prakse za učenje kroz rad

29.06.2017
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Bit će to jedna od glavnih tema University Business Foruma koji će se, u sklopu projekta OBRAD, održati u rujnu na otoku Visu

U mnogim europskim zemljama koncept ''learning by doing'' prepoznat je od strane visokoobrazovnih institucija i poslovnog sektora. 

U Vernu ističu da će to biti i jedna od glavnih tema University Business Foruma – inicijative Europske komisije za poticanje suradnje visokog obrazovanja s gospodarstvom koji u rujnu na otoku Visu, u sklopu projekta OBRAD (obrazovanje i rad), organizira Veleučilište VERN, Sveučilište u Rijeci i Splitu te Hrvatska udruga poslodavaca. Na forumu će biti prezentiran novi model studentske prakse kojim se želi povećati učinkovitost prakse za studente, ali i za potencijalne praksodavce te ''educirati'' poslovni sektor o višestrukoj vrijednosti studentske prakse u njihovom poslovanju. 

U lipnju je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana i prva konferencija OBRAD, a okupila je domaće i strane predstavnike visokog obrazovanja i gospodarstva te stručnjake iz zemlje partnera, Izraela, s ciljem uspostave trajne platforme za poticanje konstruktivnog dijaloga i suradnje između obrazovanja i tržišta rada u Hrvatskoj.

Teme konferencije su bile: važnost vještina za zapošljivost mladih u EU, ekonomska potreba za poduzetništvom, karijerno savjetovanje u Hrvatskoj, razvoj startupa, razvoj studentskih kompetencija kroz praktični rad, jačanje poduzetničkih i inovativnih potencijala visokoškolskih ustanova, studentska praksa u Hrvatskoj itd.

Održavanjem ove konferencije započela je provedba i cjelovitog projekta OBRAD, čiji je glavni cilj započeti i moderirati konstruktivan dijalog između obrazovnog sustava i tržišta rada, tj. gospodarstva kroz istraživanja, projekte, stručne diskusije, panele i konferencije. 

„Svjesni smo važnosti povezivanja obrazovanja i tržišta rada i kontinuirane komunikacije na relaciji obrazovanje – gospodarstvo te vidimo studentsku praksu kao jednu od iznimno obostrano korisnih platformi za suradnju visokih učilišta i gospodarskih subjekata. Stoga je studentska praksa bila jedna od važnih tema konferencije OBRAD – obrazovanje i rad – prve u nizu tematskih skupova istoimenog projekta Veleučilišta VERN' ''.

Izrada Kataloga poslova - popisa konkretnih i korisnih zadataka koje student na temelju svog obrazovanja može obaviti samostalno ili uz stručno mentorstvo, prva je faza stvaranja VERN'ove web platforme za povezivanje studenata i potencijalnih praksodavaca pa onda i mogućih poslodavaca. Putem platforme se studenti kroz svoje profile predstavljaju tržištu rada, a poslodavaci uz pomoć Kataloga poslova artikuliraju svoje poslovne potrebe.

Više informacija pronađite ovdje i na mrežnoj stranici Veleučilišta Vern'.

 

Izvor: Veleučilište Vern' i tportal.hr

Vaši komentari