Loading...

NVK: Hrvatska među najkonkurentnijim turističkim zemljama svijeta

08.05.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Hrvatska je dobila visoku pozitivnu ocjenu na području turističke infrastrukture, dok je poslovno okruženje, zbog poreza, propisa, troškova i regulatornog okvira, ocijenjeno najlošijom ocjenom

Hrvatska je prema najnovijem izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o konkurentnosti putovanja i turizma na 33 mjestu u konkurenciji 141 zemlje, objavilo je u srijedu Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), kao partner institut Svjetskog gospodarskog foruma.

Ovogodišnje izvješće na temu "Rast uz poteškoće“ poseban naglasak stavlja na prilagodbu industrije turizma novim trendovima pri stvaranju radnih mjesta i razvoju gospodarstva, navodi se na stranici www.konkurentnost.hr.

Najkonkurentnije zemlje svijeta su Španjolska, Francuska, Njemačka, Sjedinjene američke države, Velika Britanija, Švicarska, Austrija, Italija, Japan i Kanada. Rezultati pokazuju da najkonkurentnije zemlje na svijetu ujedno imaju i podržavajući poslovni okvir i prirodne resurse te da ulažu napore u stvaranju okruženja koje potiče razvoj sektora turizma i putovanja.

Posljednje mjesto u ovogodišnjem istraživanju pripalo je Čadu. Od susjednih zemalja Slovenija se nalazi na 39. mjestu, Mađarska na 41. mjestu, a Srbija na 95. Bosna i Hercegovina nije uvrštena u ovogodišnje istraživanje.

"Hrvatski turizam jedan je od najkonkurentnijih sektora hrvatskog gospodarstva, što potvrđuje i najnovije istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma, i to je dobra vijest. Iako opterećen s brojnim preprekama i opterećenjima, kao i ostatak našeg gospodarstva, hrvatski turistički sektor zauzima visoko 33. mjesto između 141 zemlje svijeta. To potvrđuje opravdanost daljnjeg ulaganja i razvitka turizma kao ključne strateške grane hrvatskog gospodarstva", mišljenja je Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Ovo Izvješće identificira područja u kojima gospodarstva orijentirana na turizam mogu učiniti više u prilagodbi na promjene globalnih trendova. Ti trendovi uključuju povećani rast broja putnika srednje klase iz zemalja u razvoju te putnike starije životne dobi. Izvješće također naglašava potrebu za prilagodbom turističke industrije u pružanju on line usluga i marketinga budući da mobilni internet u današnje vrijeme sve više definira način odabira i planiranje putovanja.

Hrvatska je pozitivno ocijenjena na području infrastrukture turističkih usluga (6. pozicija), zdravlja i higijene (18. pozicija), međunarodne otvorenosti (19. pozicija) i zaštite i sigurnosti (28. pozicija).

Izrazito povoljna ocjena naše turističke infrastrukture rezultat je velikog broja hotelskih kreveta u odnosu na broj stanovnika, prisutnosti rent-a-car kompanija, razvijenosti mreže bankomata i prihvaćanja kreditnih kartica. Pozitivna ocjena u Međunarodnoj otvorenosti posljedica je velikog broja regionalnih trgovinskih sporazuma. Također dobroj poziciji Hrvatske pridonosi mobilni širokopojasni Internet i raširenost mobilnih mreža.

S druge strane, najlošije je ocijenjeno poslovno okruženje (125. pozicija), cjenovna konkurentnost (101. pozicija) i prioritetnost sektora turizma i putovanja (74. pozicija).

Ovo je odraz loših pozicija koje se odnose na utjecaj poreza na poticaje za rad (139.), utjecaj poreza na poticaje za ulaganje (139.), utjecaj propisa na izravna strana ulaganja (137.), efikasnost regulatornog okvira u pobijanju propisa (135.) i rješavanju sporova (132.) te troškovi građevinskih dozvola (132.). Nadalje obrazovanje zaposlenika (128.) te praksa zapošljavanja i otpuštanja (126.) predstavljaju područja koja treba poboljšati.

Sektor putovanja i turizma važna je gospodarska grana jer čini jednu desetinu ukupnog globalnog BDP-a i raste u prosjeku od 3,4% godišnje. U usporedbi s globalnom ekonomijom koja je rasla 2,3% godišnje, ovaj rast pokazuje da je sektor putovanja i turizma otporniji na gospodarske šokove. Svjetsko udruženje putovanja i turizma predviđa da će se u narednih pet godina rast sektora ubrzati na 5,2% godišnje.

Vaši komentari