Loading...

Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi odluke Stožera civilne zaštite RH

19.03.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

U svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom danas, 19. ožujka, na snagu stupa niz mjera s primjenom od 30 dana koje se odnose i na turističke agencije

Od ponoći su u Hrvatskoj na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima u primjenu ide čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze koronavirusom u trajanju od 30 dana.

Mjere obustave

Ovim odlukama zabranjuju se javna okupljanja i sportski događaji, obustavlja se rad u ugostiteljskim objektima (osim posebno navedenih u Odluci), djelatnosti trgovine (osim posebno navedenih u Odluci) i uslužnim djelatnostima, rad sportskih i rekreacijskih centara te vjerska okupljanja.

Mjere koje se odnose na djelatnosti turističkih agencija su:

-          Obustava rada uslužnih djelatnosti kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima te

-          Organizacija rada od kuće gdje je moguće.

Zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza

Na snazi je i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim građanima omogućit će se povratak u RH, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera HZJZ.

Sve informacije vezano uz stanje na granicama, uključujući i pregled po zemljama, te detaljan popis mjera izolacije i karantene dostupne su ovdje.

Temeljem informacija koje su dostupne posredstvom ECTAA-e, krovne asocijacije putničkih agencija i touroperatora u EU, dodatni napori usmjeravaju se na koordinaciju repatrijacije na razini cijelog kontinenta te će onim putnicima koji su zatečeni u inozemstvu uslijed ove odluke biti omogućen povratak kući. 

Fiskalizacija

Obveznici fiskalizacije u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom dužni su dostaviti podatke o privremenom zatvaranju poslovnih prostora. Podaci se dostavljaju elektroničkim putem korištenjem elektroničkog servisa Porezne uprave ePorezna. 

Uvažavajući izvanredne okolnosti, uvažavat će se vremenski odmak dostave podataka samo je potrebno u predviđenom polju Napomena napisati od kada se ta promjena stvarno primjenjuje, dakle od 19.03.2020. (više ovdje).

Za provedbu svih uvedenih mjera bit će zaduženi stožeri civilne zaštite jedinca lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz aktivaciju operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Detaljan popis i pojašnjenje mjera koje su u ponoć stupile na snagu:

Izvor i foto: Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske

 

 

Vaši komentari