Loading...

Odluka Vlade o priznavanju određenih isprava kao jednakovrijednih hrvatskoj vizi

17.07.2014
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Odluka stupa na snagu 22. srpnja

Hrvatska vlada početkom srpnja donijela je Odluku o jednostranom priznavanju određenih isprava kao jednakovrijednih hrvatskoj vizi, za tranzit ili namjeravani boravak na području Republike Hrvatske koji ne prelazi 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana.
 
Navedena odluka na snagu stupa 22. srpnja 2014., a prestaje vrijediti od dana potpune primjene odredaba schengenske pravne stečevine u Hrvatskoj.
 
Odlukom Vlade utvrđuje se provedba Odluke br. 565/2014/EU Europskoga parlamenta i Vijeća od 15. svibnja 2014. o uvođenju pojednostavljenog režima kontrole osoba na vanjskim granicama na temelju jednostranog priznanja od strane Bugarske, Hrvatske, Cipra i Rumunjske određenih isprava kao jednakovrijednih njihovim nacionalnim vizama za tranzit ili namjeravani boravak na njihovim državnim područjima koji ne premašuje 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana i stavljanju izvan snage odluka 895/2006/EZ i 582/2008/EZ (SL L 157, 27.5.2014.). 
 
U skladu s odlukom Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputilo je sljedeći predmet koji je Udruzi hrvatskih putničkih agencija dostavljeno od strane Ministarstva turizma:
 
„U skladu s Odlukom, sljedeće isprave priznaju se kao ekvivalentne hrvatskoj vizi za tranzit ili namjeravani boravak na području Republike Hrvatske koji ne prelazi 90 dana u svakom razdoblju od 180 dana: schengenska jedinstvena viza koja vrijedi za područje svih država Schengenskog prostora, valjana za dva ili više ulazaka; schengenska viza s ograničenom područnom valjanošću (LTV viza), izdana nositelju putne isprave što je ne priznaju jedna ili više, ali ne sve države Schengenskog prostora, a koja vrijedi za područje država koje priznaju tu putnu ispravu, valjana za dva ili više ulazaka; dugotrajna viza za boravak dulji od 90 dana, koju je izdala jedna od država Schengenskog prostora; dozvola boravka koju je izdala jedna od država Schengenskog prostora; vize i dozvole boravka Republike Bugarske, taksativno navedene u točki III. Odluke; vize i dozvole boravka Republike Cipar, taksativno navedene u točki IV. Odluke; vize i dozvole boravka Rumunjske, taksativno navedene u točki V. Odluke.“
 
Cijeli dopis MVEP-a dostupan je ovdje
Odluka je dostupna ovdje

Vaši komentari