Loading...

Održana konferencija „Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti

13.02.2019
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Turističke djelatnike može se privući i zadržati najprije povećanim plaćama sličnim u EU

Ministarstvo turizma je u utorak 12. veljače 2019. godine organiziralo konferenciju „Turistički djelatnik: Izazovi i mogućnosti“. Konferencija, u organizaciji Ministarstva turizma, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, okupila je predstavnike turizma, konzultante, studente, HGK i HUP-a te ministre turizma, rada i poljoprivrede. 

Cilj konferencije bio je razgovarati o trenutnom stanju na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, potrebama poslodavaca i tržišta rada pri zapošljavanju i (daljnjem) obrazovanju sadašnjih i budućih djelatnika u području turizma. Također predstavljeni su koncepti i aktivnosti regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, analizirana su zanimanja budućnosti u turizmu te su predstavljena nastojanja EU fondova za zapošljavanje i obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva. 

Kroz panel rasprave također je istaknuta nužnost pojednostavljanja modela zapošljavanja stranaca te uvođenje fleksibilnijeg modela za zapošljavanje stranih radnika kada se dokaže da na hrvatskom tržištu nema raspoložive radne snage te smanjenje administrativnih prepreka u postupku zapošljavanja stranaca unutar kvotnog sustava.

Ministar turizma Gari Cappelli upozorio je da se nedostatak, ali i zadržavanje radnika u turizmu može riješiti samo u suradnji raznih resora, pri čemu je dobrim ocijenio mjere poput promocije turističko-ugostiteljskih zanimanja i stipendiranja.

„U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska, napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

„Vlada čini sve u njenoj moći da kroz zakonska rješenja, od poreznih olakšica, do europskih fondova olakša poslovanje tvrtkama i veću zaposlenost. Moramo prije svega uložiti u edukaciju u obrazovni sustav i tu možemo napraviti najveći iskorak. Centri kompetencija koje radimo u sektoru turizma, njih šest, će zasigurno u tome pomoći kao i stipendije koje se daju na razini srednjih  škola, ali prije svega promocija zanimanja koja moraju biti privlačnija našim srednjoškolcima. Ne možemo danas riješiti probleme, ali jednom ustrajnom politikom koju ova Vlada već ima to je moguće riješiti“, zaključuje ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić .

Na konferenciji je najavljena uspostava državnog inspektorata koji ima za cilj suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Cilj rada inspektorata koji će djelovati od travnja ove godine jest postići veću kontrolu primjene minimalnih plaća u ugostiteljstvu te utvrđivanje nepravilnosti u poslovanju za koje će inspektori moći prekršiteljima izdati opomenu (ne kaznu) i rok u kojem može ispraviti utvrđene nepravilnosti u poslovanju. 

Više pročitajte na službenoj stranici Ministarstva turizma.

Izvor i foto: Ministarstvo turizma

 

Vaši komentari