Loading...

Održana videokonferencija ministara turizma EU o Paketu mjera za turizam i promet

21.05.2020
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Objava prijedloga mjera Europske komisije za oporavak europskog gospodarstva očekuje se 27. svibnja

U srijedu, 20. svibnja 2020. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana je  videokonferencija ministara turizma država članica EU o koordiniranom djelovanju u provedbi Paketa za turizam i promet Europske komisije te mogućnostima za pružanje doprinosa ministara u raspravama o planu oporavka.

​Nakon što je Europska komisija, 13. svibnja 2020. godine, predstavila Paket smjernica i preporuka za turizam i promet kako bi pomogla državama članicama da postupno ukinu ograničenja putovanja i omogući turističkim tvrtkama da se ponovno otvore,  hrvatsko predsjedanje Vijećem EU organiziralo je drugu videokonferenciju za ministre turizma usmjerenu na razmjenu mišljenja i stavova država članica o Paketu smjernica i preporuka Komisije.

„Drago mi je što su se sve strukture brzo i učinkovito ujedinile te što je predstavljen i Paket za turizam i promet sa smjernicama i preporukama kako sigurno nastaviti putovati i ponovno pokrenuti europski turizam u 2020. ali i nakon toga. Zbog toga su razmjene mišljena na razini ministara turizma, uz uključivanje resora unutarnjih poslova, prometa i zdravstva izrazito važne u uspostavljanju normalnog kretanja te time i revitalizaciju turizma u Europi. Daljnja suradnja na razini EU važna je kako bismo zajednički planirali razvoj scenarija opuštanja mjera i ponovnog pokretanja i osmišljavanja budućnosti turizma, ohrabrujući turistički sektor da bude kreativan i prilagodljiv promjenama. Ponovno pokretanje ovog sektora trebalo bi koristiti za primjenu načela održivog razvoja u destinacijama, uz podršku digitalnih tehnologija, jer je turizam ključan kao izvor prijeko potrebnog prihoda za lokalne zajednice i pojedince“, izjavio je ministar turizma RH Gari Cappelli.

Objava prijedloga mjera Komisije za oporavak europskog gospodarstva očekuje se 27. svibnja, kada bi se trebalo saznati i koliko će koja zemlja dobiti sredstava i  koliko će se moći pomoći tim dvama sektorima. 

Europski ministri turizma raspravljali su i o pitanju vaučera, ali oko toga nije postignut konsenzus. Naime, Komisija je nedavno objavila da ostaje pri stajalištu da se moraju štititi prava potrošača koja predviđaju da se za otkazane letove mora vratiti novac ako putnik na tome inzistira, s tim da je dopušteno ponuditi vaučer ali samo ako na to putnik pristaje. Također, Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte budu dovoljno atraktivni kako građani ne bi inzistirali na povratu novca, koje i dalje ostaje neupitno pravo.

Uzimajući u obzir značaj turizma za cjelokupno gospodarstvo u Europskom planu oporavka očekuje se odgovarajuća podrška turističkom sektoru. Kako se ljetna sezona približava i postoji snažan pritisak pružatelja turističkih usluga jer još uvijek imaju mnogo otvorenih pitanja koja se odnose na ponovno pokretanje i provedbu smjernica i mjera Komisije, na konferenciji je istaknuto kako je potrebno definirati rokove i uvjete za provedbu Paketa i nastavak dijaloga između država članica.

Više pročitajte ovdje.

Izvor i foto: Ministarstvo turizma

Vaši komentari