Loading...

Održivi razvoj turizma posebnih interesa - SUD SIT: Prva multiaktivna utrka u Konavlima

18.05.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Međunarodna multiaktivna SUD SIT utrka održana je u subotu, 16. svibnja, u sklopu manifestacije Proljeće u Konavlima. Četrdeset sudionika iz Hrvatske, Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država u parovima se natjecalo na utrci od 25 kilometara

Za osvajanje medalje bilo je potrebno kajakariti oko Cavtata, trčati novouređenom i označenom biciklističko-pješačkom stazom Ćiro, spustiti se užetom niz 30 metara visoku stijenu planine Sniježnice te nastaviti brdskim biciklom kroz konavosko polje do cilja u pustolovnom parku Cadmos Villageu u Komajima.
 
Luka Čupić i Dragan Jovanović iz Triatlon kluba Herceg Novi (vrijeme: 02:05h) osvojili su zlato u muškoj, Marina Maslek i Ivona Žitković iz PD Sniježnica u ženskoj, a Jadran Kapović (Avanturistički klub Osmica) i Marija Kapović u mješovitoj kategoriji.
 
Medalje i nagrade pobjednicima su predali Luka Anđelinić, tajnik Udruge Agroturizam Konavle, Zoran Ateljević, direktor agencije Terra mare d.o.o. i Goran Jerković, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Dubrovnik.
 
„Multiaktivna trka je organizirana na zavidnoj razini. Ruta utrke je vrlo atraktivna i bilo je pravo uživanje natjecati se. Moj klubski kolega Dragan Jovanović i ja smo odradili trku kao jedan dobar trening obzirom da nas u nadolazećem razdoblju čekaju važne triatlon trke. Zahvaljujemo se organizatorima na dobro označenoj i osiguranoj stazi, kao i odličnom ručku nakon trke u njihovom adventure parku Cadmos Village,“ rekao je Luka Čupić, Crna Gora.
 
„Ove godine, u HPD Sniježnica oformila se grupica trkača zainteresiranih za trekinge i trailove kojih je ove godine u Dalmaciji jako puno organizirano. Sudjelovali smo na dosta trekinga i trailova od Promina treka u blizini Drniša, koja je utrka prava od četiri kola Dalmatinskog proljetnog treking kupa, pa sve do Dubrovnik-Konavle traila u organizaciji Treking lige. Jako sam sretna što primjećujemo da se dogodio pravi boom trekking i trail utrka koje su do prije dvije-tri godine bile prava rijetkost u srednjoj i južnoj Dalmaciji. Drago mi je da se ljudi vraćaju prirodi baš kroz ovaj uzbudljivi oblik treking i trail utrka koji postaju pravi trend, sa sve više i više zainteresiranih trkača, bilo natjecatelja, bilo rekreativaca. U jeku sve većeg broja takvih utrka, drago mi je da je organizirana i ovakva utrka, koja se razlikuje od svih po dinamičnosti i multi-disciplinarnosti. Utrka je bila jako zanimljiva, dinamična i zabavna. Nije bila niti preteška, niti predugačka: dovoljno izazovna da bude privlačna i za iskusnije trkače-trekere-planinare i za početnike. Za mene, prava doza avanturističke rekreacije. Nakon kajakareenja, prešli smo na meni najdraže trčanje, koje je išlo po stvarno lijepoj stazi, a potom nešto zahtjevniji uspon uz očišćenu trasu vodovoda, pa ponovno malo trčanja, pa abseil, pa bicikle... A u Cadmosu nas je dočekala odlična hrana i piće! Odlična i zabavna, rekreacija, predivna trasa, super organizacija, meni je stvarno bilo sve za 5, dodala je Marina Maslek, jedna od pobjednica u ženskoj kategoriji.
 
U utrci je sudjelovao biciklist i putopisac Hrvoje Jurić, koji je u Konavlima završio svoju humanitarno-biciklističku akciju Zajedno možemo u kojoj je proputovao Hrvatsku od Iloka do Dubrovnika. „Idealno se poklopilo da moje višemjesečno putovanje biciklom po Hrvatskoj završi u Konavlima, točnije na SUD SIT utrci. Bio je to jedan zaista odličan događaj, idealan za sportaše rekreativce, ali i one koji teže ka ozbiljnijim natjecanjima,“ rekao je Jurić. 
 
Utrka je financirana kroz projekt Održivi razvoj turizma posebnih interesa koji Agroturizam Konavle provodi s partnerima Udrugom hrvatskih putničkih agencija, Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije, Općinom Tivat, Turističkom organizacijom Tivat i JP Komunalno Tivat. Projekt je financirala Europska unija kroz Program prekogranične suradnje Hrvatska-Crna Gora. Više o projektu potražite ovdje. (olj)
 
FOTO: Hrvoje Jurić, Marina Vujović
 

Vaši komentari