Loading...

Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja

19.05.2015
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Dodatne obveze pri angažiranju smještajnih kapaciteta

Turistička agencija koja organizira putovanja (paketaranžman i izlet) dužna je koristiti ugostiteljske objekte u kojima su korisnici usluga osigurani od posljedica nesretnog slučaja 66. Kao i u prethodnom slučaju postavlja se pitanje dokazivanja da smještajni kapacitet ima takvu policu osiguranja. Kako se ova obveza izravno odnosi na organizatore putovanja, tako nema dileme oko obveze posrednika, a organizatori će u svrhu dokazivanja tražiti od davatelja usluga smještaja dokaz o postojanju odgovarajuće police osiguranja.

Ipak, zakonodavac je organizatorima putovanja dao i drugu mogućnost. Smatra se da turistička agencija ispunjava ovu obvezu ukoliko ona ima sklopljen ugovor s osiguravateljem o osiguranju od odgovornosti koji obuhvaća rizike nesretnog slučaja za korisnike usluga67. U tom slučaju nije potrebno provjeravati imaju li smještajni kapaciteti ugovorene odgovarajuće police osiguranja. Ovo će posljednje rješenje vjerojatno biti prihvatljivije za organizatore putovanja i iz još dva razloga, iako predstavlja dodatni trošak.

Prije svega, obveza korištenja objekata u kojima su korisnici usluga osigurani od posljedica nesretnog slučaja generalno se odnosi na ugostiteljske objekte, a ne samo ugostiteljske objekte za smještaj. To znači da se isti uvjeti trebaju tražiti i od ugostiteljskih objekata koji pružaju uslugu posluživanja jela i pića. S druge strane, rizici nesretnog slučaja postoje tijekom cijelog putovanja i u trenutcima kada nisu vezani uz usluge u prijevoznim sredstvima i ugostiteljskim objektima za koje zakonodavac izričito traži pokriće odgovarajućim policama osiguranja. Tako se organizatorima putovanja svakako može sugerirati da sklope odgovarajući ugovor s osiguravateljem o osiguranju od odgovornosti čime će značajno smanjiti poslovne rizike koji proizlaze iz posljedica nesretnih slučajeva koji mogu zadesiti turiste.

66 Vidi članak 14. stavak 1. ZPUT-a
67 Vidi članak 14. stavak 2. ZPUT-a

Izvor: Priručnik za zaposlene u turističkim agencijama 2015. – Tekst: pružanje usluga turističkih agencija temeljem Zakona o pružanju usluga u turizmu

Vaši komentari