Loading...

Otvorena izložba 'Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja'

04.10.2018
UHPA
Podijeli
Pošalji na mail

Članak je uspješno poslan na upisanu adresu.

Greška prilikom slanja, molimo pokušajte ponovo.

Umjetnički paviljon u Zagrebu obilježava 120 godina svojega postojanja centralnom izložbom koja se svečano otvorila 02. listopada 2018., a posvećena je slavnom hrvatskom slikaru Vlahi Bukovcu

Izložba  je posvećena slavnom hrvatskom slikaru Vlahi Bukovcu, „slikaru bez kojega vrlo vjerojatno ne bi bilo Umjetničkog paviljona“, kako je prilikom otvorenja istakla ravnateljica Umjetničkog paviljona i idejna autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić.

Priprema ovog velikog projekta trajala je pune dvije godine, uz sudjelovanje brojnih institucija iz Hrvatske i Francuske. Partner Umjetničkom paviljonu u ovom projektu je Musee Fabre iz Montpelliera. Autorstvo izložbe zajednički potpisuju Igor Zidić, povjesničar umjetnosti i vrsni poznavatelj opusa Vlahe Bukovca te Michel Hilaire, povjesničar umjetnosti, direktor Musée Fabre, specijalist za opus Alexandera Cabanela.

Izložba, na kojoj će ljubitelji slikarstva imati priliku vidjeti više od 140 slika, ostaje otvorena do 6. siječnja 2019. Za razliku od dosadašnjih Bukovčevih izložbi, ova ima drugačiji kontekst. Po prvi puta izlažu se zajedno djela učenika i učitelja. Uz djela iz Bukovčeve pariške, zagrebačke i praške faze, predstavljaju se slike njegova profesora na Ecole des Beaux-Arts u Parizu, poznatog francuskog slikara 19. st.,  Alexandrea Cabanela.

"U svakom gradu, među njegovim stanovnicima uvijek se izdvoje pojedinci, vizionari, oni koji su svojim idejama, znanjem, umješnošću, karizmatičnošću, na razne načine pridonijeli prosperitetu i ugledu svojega grada. Te se pojedince nikada ne smije zaboraviti – naprotiv. Njihova imena zlatnim slovima trebaju biti upisana u povijest njihova grada. Upravo je jedan takav pojedinac 1893. godine iz Pariza došao živjeti u Zagreb i stubokom promijenio onovremenu zagrebačku likovnu scenu, pokrenuo mnoge likovne događaje i inicijative, bio glavni čimbenik u stvaranju temelja hrvatske moderne, te naposljetku, i inicijator osnutka Umjetničkog paviljona  u Zagrebu. Bio je to Vlaho Bukovac", istaknula je Jasminka Poklečki Stošić u svom uvodnom obraćanju brojnim okupljenim predstavnicima kulturne i društvene javnosti.

Više informacija o izložbi potražite ovdje.

Izvor i foto: UHPA

 

Vaši komentari